http://media.tvrnews.ro/video_local/201304/previews/studenti-care-nu-se-mai-intorc-untitled-project-1-tvrnews-export-43476400_43476400.jpgReporterul TVR Alexandra Bogdan a vorbit cu studenţii şi absolvenţii români de la Univeristatea din Aarhus, Danemarca, instituţie plasată în topul celor mai bune 100 universităţi din lume.

80% practică, studii gratuite, maximum 2-3 examene semestriale şi proiecte lucrate în echipă. Asta înseamnă să fii student în Danemarca, ţara cu unul dintre cele mai bune sisteme de educaţie din lume. Reporterul TVR Alexandra Bogdan a vorbit cu studenţii şi absolvenţii români de la Univeristatea din Aarhus, Danemarca, instituţie plasată în topul celor mai bune 100 universităţi din lume.

Andrei Doljean este din Craiova şi e student la arhitectură şi construcţii. Spune că cel mai mult apreciază deschiderea profesorilor danezi, discuţiile libere de la cursuri şi proiectele practice. Ca să se întreţină, Andrei munceşte trei zile pe săptămână într-un depozit unde câştigă 1400 de euro lunar. Suficient cât să achite o chirie, să mănânce şi să-şi plătească drumurile în România.

Bogdan a terminat marketing şi management în Danemarca şi şi-a pus pe picioare propria firmă. „E foarte uşor să-ţi deschizi aici o firmă, e foarte puţină birocraţie, danezii urăsc asta pentru că e ineficientă”, spune el. Se loveste însă de reticenţa danezilor faţă de est-europeni. Munceşte de două ori mai mult decât ei şi e convins că le va câştiga respectul.

Sunt în jur de 12 000 de români în Danemarca, probabil pe această regiune sunt 1000 de studenţi români”, a explicat Aurora Ianoş, coordonator Liga studenţilor din Danemarca.

La sediul celui mai mare producător de turbine eoliene din lume, exhipa TVR l-a descoperit pe Bodoni. Un român din Sfântu Gheorghe, cu masterat în Danemarca. E acum asistentul directorului de vânzări. Bodoni spune că nu se va întoarce prea curând să lucreze în România. Pentru acelaşi job ar primi, spune el, nici 15 % din cât câştigă acum în Danemarca.

Articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments