Exclusivitate TVR: Români care studiază în Danemarca
Reporterul TVR Alexandra Bogdan a vorbit cu studenţii şi absolvenţii români de la Univeristatea din Aarhus, Danemarca, instituţie plasată în topul celor mai bune 100 universităţi din lume.
80% practică, studii gratuite, maximum 2-3 examene semestriale şi proiecte lucrate în echipă. Asta înseamnă să fii student în Danemarca, ţara cu unul dintre cele mai bune sisteme de educaţie din lume. Reporterul TVR Alexandra Bogdan a vorbit cu studenţii şi absolvenţii români de la Univeristatea din Aarhus, Danemarca, instituţie plasată în topul celor mai bune 100 universităţi din lume.
Andrei Doljean este din Craiova şi e student la arhitectură şi construcţii. Spune că cel mai mult apreciază deschiderea profesorilor danezi, discuţiile libere de la cursuri şi proiectele practice. Ca să se întreţină, Andrei munceşte trei zile pe săptămână într-un depozit unde câştigă 1400 de euro lunar. Suficient cât să achite o chirie, să mănânce şi să-şi plătească drumurile în România.
Bogdan a terminat marketing şi management în Danemarca şi şi-a pus pe picioare propria firmă. „E foarte uşor să-ţi deschizi aici o firmă, e foarte puţină birocraţie, danezii urăsc asta pentru că e ineficientă”, spune el. Se loveste însă de reticenţa danezilor faţă de est-europeni. Munceşte de două ori mai mult decât ei şi e convins că le va câştiga respectul.
„Sunt în jur de 12 000 de români în Danemarca, probabil pe această regiune sunt 1000 de studenţi români”, a explicat Aurora Ianoş, coordonator Liga studenţilor din Danemarca.
La sediul celui mai mare producător de turbine eoliene din lume, exhipa TVR l-a descoperit pe Bodoni. Un român din Sfântu Gheorghe, cu masterat în Danemarca. E acum asistentul directorului de vânzări. Bodoni spune că nu se va întoarce prea curând să lucreze în România. Pentru acelaşi job ar primi, spune el, nici 15 % din cât câştigă acum în Danemarca.
Articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/
Mi se pare ca Balasz Bodoni este putin ingamfat … In fine … http://www.linkedin.com/in/balazsbodoni
Acest reportaj idealizeaza pana la sublim viata studentilor in Dk. Sa le fac eu reportaj cu studentii care muncesc ca vai de ei pe unde apuca ? Cred ca e vorba de 80% dintre ei.
Pe langa asta, de anul trecut pentru a-ti infiinta o firma, in Romania ai nevoie de 3 zile. Nu cred ca este chiar atata birocratie avand in vedere ca primele firme au aparut in ’90.
Toti chiar asta vor ? Sa-si faca firma ?
1400 de euro cu 3 zile pe saptamana mi se pare imposibil.
Suma e ok, e normala. Ai trait in afara? Ai muncit ca ” capsunar” ?
Trebuie sa fi soalat la creier sa spui ca suma e mare.
Iar pt tine @ padure-constantin…
Inainte de a deschide gura pune o batista in fata…
Iti pare tie idealizat. Ca ai stat in ro asteptand . Ia si invata si munceste in acelasi timp. Ce e idealizat? Stau de 23 ani in nordul europei . Vrei detalii ce ti par incredibil de ideale? Sau incredibil de proaste?
Inainte de a face un enunt te intreb daca ai studiat undeva
@Adrian , inainte de a improsca cu noroi , trebuie sa intelegi ca situatia dumitale de acum 23 de ani nu este aceeasi cu cea de acum. Atunci tiganii care se dau romani, nu cerseau prin capitalele Europene si economia scandinava era pe un trend ascendent.
Apucaturile dambovitene nu le-ai lepadat nici dupa 23 de ani de Suedia si ar trebui sa ai mai multa bunavointa fata de noii veniti.
M-ai intrebat de studii … Am renuntat la facultale si la tot cand am realizat ca e vorba numai de timp pierdut. Asta e adevarul. Singurul meu regret e ca si asa am pierdut anii aia inceputi.
Vrei sa faci o comparatie dintre Romania si tarile scandinave ? Ar fi mai corect sa incepi cu 1947 nu cu ’89 atunci cand tiganul Ion Iliescu a pus mana pe putere. Sa fim corecti macar …
Da, Adrian. Traiesc afara de ceva vreme.
Sunt si eu student in Danemarca si muncesc sa ma intretin, doar ca nu iau atati bani.
Ca si capsunar nu am lucrat si nici nu vreau sa o fac, de aia am plecat sa studiez aici.
Mai ai alte intrebari ?
Nu va certati, aveti-va ca fratii, ca va f_ _ altii !