Danezii, în fruntea topului salariilor europene. Ce loc ocupă românii
O vorba din batrani spune ca sa nu mergi cu sacul la copacul laudat. Asa e si cu Danemarca. Stirea este adevarata doar in ceea ce priveste salarul brut. Dar pana la salarul net e cale lunga. Uneori poti fi taxat chiar si cu 60% fara prea multe intrebari.
Potrivit unui studiu realizat de Federation of European Employers (FedEE), cel mai mare salariu brut din Europa se plătește în Danemarca, în timp ce un român câştigă doar 9% din veniturile unui danez.
Următoarele locuri pe podiumul celor mai bune salarii din Europa se află Liechtenstein (98% din salariul plătit în Danemarca) și Norvegia (93%), urmate de veniturile obținute de angajații din Elveţia (87% din salariul danezilor) şi Olanda (75%), relatează realitatea.net. În schimb, un salariat francez câștigă 54% din salariul unui danez, iar un britanic chiar mai puțin, 48% din venitul unui danez.
Din același studiu rezultă că salariul unui român reprezintă doar 9% din cel al unui danez. Ultimele poziții în clasamentul salariilor europene sunt ocupate de muncitorii din Albania, Belarus – cu 5% – și Moldova, cu 4% din salariul plătiti în Danemarca.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, danezii câștigă în medie peste 4.900 de euro pe lună, iar românii, conform datelor publicate de INS, au avut în luna aprilie a acestu an, un salariu mediu brut de circa 500 euro, 2.291 lei. Astfel, dacă un muncitor danez câștigă 25 de euro. oră, un român nu câştigă decât circa 3 euro în același interval de timp, respectiv 13,8 lei.
“Cu toate că nivelul salarial din ţările Europei de Est este în creştere, ratele de inflaţie peste medie fac ca de fapt câştigul real din ţări ca România sau Turcia să nu se îmbunătăţească în ultimii ani”, a declarat Robin Chater, secretarul general al FedEE.
Totodată, în topul celor mai mari salarii la nivel de CEO (Chief Executive Officer), primele două poziții sunt adjudecate de directorii executivi italieni, cu un salariu mediu de 1.144 euro pe oră (fără a mai lua în considerare bonusurile şi pachetele de acţiuni) și cei spanioli, cu o medie de 788 euro pe ora muncită.
Iată lista salariilor din Europa
1. Danermarca – 100%
2. Liechtenstein – 98%
3. Norvegia -93%
4. Elveţia – 87%
5. Olanda – 75%
6. Insulele Feroe – 66%
7. Luxemburg – 66%
8. Irlanda – 61%
9. Germania – 60%
10. Finlanda – 60%
11. Suedia – 60%
12. Franţa – 54%
13. Marea Britanie – 48%
………………………………….
39. România – 9%
40. Rusia – 9%
41. Macedonia – 7%
42. Serbia – 7%
43. Bulgaria – 7%
44. Ucraina – 6%
45. Albania – 5%
46. Belarus – 5%
47. Moldova – 4%
Preluat de pe http://www.dcnews.ro/
In tarile scandinave aceste cifre reprezinta date oficiale si greu e sa poti „aranja” si un alt fel de venit -netaxabil vreau sa spun ,,
pe cand in multe alte tari se practica asa zisele =sume cash in plicuri deschise ; binenteles in functie de anumite apreciatiuni , deci
nu pentru toata lumea .. ex in Italia la un salariu de 1050,00 Eur brut , primeam intre 600,00-950,00 Eu direct de la seful companiei – depinde cat de
multa calitate si cantitate realizam in luna anterior salariului . Am informatii ca in Irlanda , Olanda e la fel .
In Norwegia chiar si o prima de salariu e taxabila cu 42% .. Raiu pe pamant ( d.p.d.v al salarizarii ) l-am simtit in Kuwait unde persoanele fizice nu
platesc taxe niciodata indiferent cat ar realiza / luna ,, munca „la negru” in viziunea lumii arabe ar reprezenta doar -ul . (…)
Impozitul este progresiv.Practic nu Poti sa „deduci” nimic cum viseaza romanii.La sfirsitul anului primesti de la toti cu care ai interese financiare ce informatii s-au trimis la fisc.Apoi semnezi cu e-legitimation pe internet.
Este regretabila perseverenta cu care se compara salariile din afara cu cele din Romania.Totul se regleaza intre actorii economici ,stat si sindicate.
Socotelile sint asa facute si modul de taxare atit de diabolic incit nimeni nu ramine cu ceva semnificativ la sfirsitul lunii dupa cheltuieli.Serviciile costa x10 decit in Romania casa reprezinta in medie 40 la suta din venitul unei familii.Preturile in general sint mult mai mari in toate domeniile si nu mai vorbim de intretinerea si reparatiile auto de exemplu ,dentistul etc.Aceste socoteli sint facute in asa fel ca la orice nivel de salariu brut trebuie SA STRINGI CUREAUA si sa fi f chibzuit sa compari pretul la kg in alimentara (in RO rid si curcile) samd.Nu mai visati la cifrele vehiculate in presa.In Romania un lucrator IT cu 3500-4000 net net de lei si sotia cu 2000 traiesc la fel de bine ca in Suedia 40.000 SEK respectiv 20000SEK brut (4400eur si 2200eur)
si totusi nu cred ca suedezii traiesc atat de auster precum zici tu avand in vedere ca distributia veniturilor este cea mai uniforma din lume
Dupa cum am scris mai inainte impozitul este „foarte” progresiv.”Impozitul marginal” (marginal skatt) este procentajul pe care il platesti ca impozit cind treci dintr-o treapta in alta de salarizare.(din diferenta de bani).Aceeasi 1000 SEK crestere pentru mine reprezinta 300 in buzunar,pentru un stagiar 700.Salariul se specifica intotdeauna brut inainte de impozitare.
In ceea ce priveste „austeritatea” este legata de o riguroasa planificare aveniturilor si cheltuielilor.Dupa cum spui si tu este destul de egalizat nivelul de viata tocmai ca toti sa-si permita sa aiba „orice”.De aici si chibzuiala si „zgircenia”.
Daca aveti un salariu acceptabil cum am spus mai sus in Romania si vreti sa emigrati pt „mai multi bani” este cu totul si cu totul gresit.Nici „pt mai multa civilizatie” nu merge pt ca veti nimeri in zone mai putin civilizate de unde nu mai iesiti o viata.Emigrarea este mult mai grea si mai complexa decit vi se infatiseaza si chiar daca cineva va spune adevarul nu aveti cum sa intelegeti.Emigrarea a ajuns un fel de competitie de prestigiu .care pleaca si ce bine a ajuns.Voi nu stiti insa ca asta este mitul raspindit de generatii si generatii de emigranti mit care ii impinge pe majoritatea in criminalitatea de toate felurile pt „a dovedi ” ce bine e.
Sigur doctorii sint de fapt singurii motivati sa o faca.dar sa nu creda nimeni ca nu trebuie sa invete limba ,ceea ce ia timp,sa mai completeze pe ici pe colo sa suporte competitia cu tot felul de doctori indieni, iranieni, arabi samd ca localnici nu prea mai vezi.
interesant …..multumesc de raspuns….banuiesc ca e vina lor ca se lasa suprataxati si ca nu se reformeaza , probabil asa le place sa creada ca statul o sa aiba grija de tot si de toate ….iar violntele de strada imi dovedesc clar ca nu prea stiu sa-si puna la punct o lege a emigratiei sau macar sa numai primeasca atatia extracomunitari daca nici cetatenii nu au toti de munca