Deși este țara cu cel mai ridicat nivel de trai din lume, Danemarca se confruntă în ultimii ani cu o problemă alarmantă pentru economie: lipsa de specialiști pe piața muncii, incont.stirileprotv.ro.

Potrivit unui studiu recent, Danemarca este țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume. Cu un acces excelent la servicii de sănătate și la educație, cu un PIB pe cap de locuitor dintre cele mai ridicate din Europa și cu drepturi și libertăți garantate de stat, Danemarca poate fi considerată țara de vis în care oricine ar vrea să traiască.
Cu toate acestea, ministrul danez de Finanțe, Kristian Jensen, spune că țara să se confruntă cu un deficit puternic de specialiști, căruia economia trebuie să-i facă față, scrie Bloomberg.
Danemarca a înăsprit, în ultimii ani, legislația pentru a se apăra de valul de migranți veniți din Orientul Mijlociu, însă reversul medaliei este că aceasta ține departe și talentele care veneau din Europa și care aduceau plus valoare pe piața muncii, fapt care a generat o criză acută de specialisti.
O parte din problemă, în opinia ministrului, este aceea că, în ultima perioada, s-a indus ideea că Danemarca a devenit o țară mai putin primitoare pentru imigranți.
Presa locală a oferit de-a lungul vremii numeroase exemple despre înăsprirea legislației referitoare la imigrație și despre străinii care trăiesc aici, cel mai recent fiind acela al unui astrofizician danez care nu poate locui în țara natală cu soția sa de naționalitate americană.
“Încercam să îmbunătățim percepția pe care o au străinii despre Danemarca și să înlăturăm orice neînțelegere. Intenția Guvernului este să atragă cât mai mulți specialiști în Danemarca”, a declarat Jensen, într-un interviu recent.
Dar eforturile țării de a comunica politicile sale în privința imigrației nu funcționează întotodeauna. Celebra “lege a bijuteriilor”, care permite autorităților daneze să confiște bunurile de valoare de la cei care cer azil, este un exemplu care ține străinii departe de Danemarca.
Pe de altă parte, spune ministrul de Finanțe, Danemarca este în situația singulară în care populația nu dorește tăierea taxelor, pentru facilitarea accesului pe piață muncii.
Ar fi foarte simplu să reducem taxele, pentru a crește accesul pe piața muncii, însă danezii nu sunt în favoarea unei astfel de politici. Probabil că Danemarca este singura țară din lume în care politică reducerii taxelor nu este populară”, a spus Kristian Jensen.

Comentati folosind contul Facebook

comments