Parlamentul Danemarcei a adoptat o modificare legislativă care restricţionează accesul publicului la unele documente guvernamentale, în pofida protestelor din partea militanţilor pentru libertatea presei.

Ministrul danez al justiţiei, Morten Boedskov, a declarat, marţi, că amendamentul la legea daneză a informaţiilor publice, ce datează din 1985, ameliorează transparenţa, relaxând restricţiile în cazul documentelor de la autorităţile locale.

Dar criticii amendamentului sunt împotriva unor secţiuni care blochează accesul la documente interne care circulă între ministere şi departamentele din subordine sau alte instituţii, potrivit Agerpres.

Luna trecută, Institutul Internaţional al Presei (IPI, cu sediul la Viena) afirma că legea îi va împiedica pe jurnalişti să le ofere alegătorilor informaţiile de care ei au nevoie pentru a-i trage la răspundere pe oficialii guvernamentali.

Protestatarii i-au înmânat luni ministrului Justiţiei o petiţie cu circa 85.000 de semnături.

Amendamentul legislativ, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2014, a fost aprobat marţi, cu 99 de voturi „pentru” şi 42 „împotrivă”, 38 de parlamentari abţinându-se sau fiind absenţi.

Comentati folosind contul Facebook

comments