circumUn prestigios cotidian norvegian a publicat recent o caricatură împotriva circumciziei (tăiere rituală a prepuţului de jur împrejur, practică specifică în general popoarelor semite), fapt ce a “şocat” comunitatea evreiască şi care a atras acuze de “antisemitism”.

În ediţia de marţia trecută a ziarului Dagbladet, al treilea ca tiraj din ţară, a fost publicat un desen în care apar doi poliţişti care se uită la un evreu cu barbă şi îmbrăcat în negru în timp ce înfige o furcă în capul unui bebeluş însângerat. Acesta ţine în mână o carte după care pare că rosteşte o incantaţie religioasă. Mai apare o mână a unei persoane care taie cu un cleşte un deget de la piciorul nou-născutului în vreme ce o femeie arată o carte însângerată celor doi ofiţeri de poliţie, o aluzie la Talmud. “Abuz? Nu, tradiţia asta este centrul credinţei noastre”, spune femeia după care forţele de ordine se scuză pentru “întreruperea ritualului” şi se retrag.

 

circumcizie norvegiaOrganizaţia sionistă Centrul Simon Wiesenthal, prin vocea rabinului Abraham Copper, a declarat că desenul “este atât de antisemit încât Hitler şi Himmler ar lăcrima de bucurie”.

Autorul caricaturii, artistul Tomas Drefvelin, a declarat la rândul lui că nu a intenţionat să deseneze evrei ci doar a vrut să critice la modul general abuzurile religioase.

“Această caricatură a depăşit orice limită a decenţei şi e plină de ură şi antisemitism”, consideră Dr. Moshe Kantor, preşedintele Congresului European Evreiesc. “Acum analizăm posibilitatea acţionării în istanţă pentru incitare la ură. Este un desen violent care are menirea să inspire ură asupra unui grup anume. Această reminiscenţă a propagandei naziste nu poate să rămână fără un răspuns”, a mai spus acesta.

Preluat de pe http://www.frontpress.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments