Clopotele au bătut marţi în întreaga Danemarcă cu prilejul slujbei de înmormântare a prinţului Henrik, soţul răposat al reginei Margrethe a II-a.

Regina în vârstă de 77 de ani şi alţi membri ai familiei regale au participat la emoţionanta slujbă de înmormântare din biserica Palatului Christansborg, din capitala ţării, Copenhaga.

Regina avea lacrimi în ochi, deşi şi-a menţinut zâmbetul pe buze tot timpul ceremoniei, la care au participat şi prinţul încoronat Frederik şi fratele său Joachim împreună cu familiile lor. În unele momente, membrii familiei legale s-au ţinut de mâini.

Prinţul Henrik, născut în Franţa, a murit la vârsta de 83 de ani, în urmă cu o săptămână. Potrivit dorinţei sale, s-a ţinut o ceremonie privată, la care au participat doar 60 de invitaţi, printre care şi membri ai familiei sale din Franţa.

Biserica, umplută cu flori și gardă de onoare

Biserica a fost umplută cu flori şi coroane şi o gardă de onoare formată din reprezentanţi ai celor trei forţe armate – forţele terestre, navale şi aeriene – a fost postată în faţa bisericii.

Printre participanţi s-au aflat preşedintele parlamentului, Pia Kjaersgaard, şi premierul danez Lars Lokke Rasmussen.

Ambasadorul francez în Danemarca, Francois Zimeray, a fost de asemenea prezent. El a postat pe Twitter în urmă cu o săptămână că „Alteţa sa regală Prinţul Henrik a fost cel mai francez dintre danezi, cel mai danez dintre francezi”.

„Plin de culoare, imprevizibil, curajos şi francez”, a spus capelanul Erik Norman Svendsen cu prilejul slujbei de înhumare.

Clopotele au bătut în întreaga țară

Clopotele au bătut în întreaga ţară cu o jumătate de oră înainte de slujba de înmormântare şi o jumătate de oră după ce s-a încheiat.

Zece ofiţeri din garda regală, îmbrăcaţi în mantale roşii, au cărat sicriul lui Henrik de la biserică şi până la dricul care îl aştepta şi care a plecat în acordurile unui marş compus în onoarea lui Henrik la nunta sa.

Steagurile coborâte în bernă de săptămâna trecută au fost ridicate şi au fost trase salve de tun de către bateria Sixtus din Copenhaga şi la castelul Kronborg din Helsingor.

Peste 19.000 de persoane au vizitat biserica palatului Christiansborg în weekend şi luni pentru a-i aduce un ultim omagiu prinţului consort Henrik. Sicriul cu prinţul Henrik a fost adus aici vineri seară.

Comentati folosind contul Facebook

comments