http://www.novinite.com/media/images/2012-01/photo_verybig_135337.jpgÎn 2 octombrie 1972, danezii spuneau „Da” adeziunii la ceea ce se numea, deocamdată, Comunitatea Europeană. Mai mult de 63 % din cei care votaseră se exprimaseră în favoarea adeziunii, care va deveni efectivă în 1 ianuarie următor. Un „Da” motivat mai degrabă printr-un pragmatism economic decât printr-un idealism european, subliniază presa daneză, la 40 de ani de la acel referendum. O media care considera, de altfel, că danezii au avut până la urmă dreptate.

Totuşi, cotidianul de centru-stânga, „Information”, care reia cu această ocazie pe prima sa pagină cea care a fost „cover” în 2 octombrie 1972 („Înainte la vot. Pentru sau contra”), se întreabă care mai este astăzi capacitatea UE de a răspunde problemelor democratice ridicate de situaţia actuală: „ar trebui oare noi să fim solidari cu economiile sinistrate din Europa de Sud? Şi mai putem vorbi de o comunitate democratică atunci când Germania ia singură deciziile importante?”

 

Pentru confratele său liberal, Jyllands-Posten, Danemarca nu a jucat un rol prea activ în cadrul Uniunii, scriu cei de la Presseurop. De altfel, seria de referendumuri daneze a minat dezbaterea asupra Europei în ţară: „Nuanţele au lipsit, şi nici nu a fost loc pentru a plasa o discuţie asupra viitoarei dezvoltări a Uniunii”, constată ziarul. Un punct de vedere împărtăşit de confratele Berlingske, pentru care Copenhaga trebuie să se implice şi mai mult în proiectul european. Pentru aceasta, este de părere acest ziar conservator, ar trebui să ne debarasăm de patru clauze de excepţie (în domeniul monezii unice, al apărării, al liberei circulaţii a persoanelor şi al cetăţeniei europene). Acest pas ar duce deja la normalizarea dezbaterii asupra Europei, mai crede Berlingske.

Articol preluat de pe Money.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments