http://5magazine.files.wordpress.com/2011/09/bikescopenhagen.jpgOrasul danez a castigat premiul “Capitala Verde a Europei” pentru 2014. Copenhaga a fost aleasa pentru realizarile sale in “eco-inovatie si transport sustenabil”, pentru ca este un model de urmat in ceea ce priveste economia ecologica in Europa si pentru ca ii face pe locuitorii sai sa simta ca si ei sunt parte a solutiei.

Acest premiu are ca scop transformarea oraselor in locuri mai placute, atat pentru cei care traiesc si lucreaza acolo, cat si pentru cei care le viziteaza. In ziua de azi, trei din patru europeni locuiesc in mediul urban. Premiul a fost creat de Uniunea Europeana pentru a rasplati cele mai bune exemple de rezolvare a problemelor de mediu ce apar in viata moderna din cadrul oraselor. In fiecare an este ales un singur oras dintr-o lista lunga de candidati.

http://5magazine.files.wordpress.com/2011/09/bikescopenhagen.jpgCopenhaga a pus la baza strategiei sale de dezvoltare ecologica si sustenabila parteneriatele public-privat. Orasul lucreaza cu companii, universitati si organizatii pentru a implementa si dezvolta solutii “verzi”.

Juriul a ales Copenhaga ca un model in planificare urbana si design, iar aceasta s-a remarcat si ca  pionier in domeniul transportului, avand in plan sa devina orasul cel mai accesibil pentru biciclisti. Orasul isi propune ca pana in 2015, 50% din locuitorii sai sa circule doar cu bicicleta ( 35% fac deja acest lucru, din 2010), ajutand astfel Copenhaga sa isi atinga obiectivul ambitios: pana in 2025 sa fie neutra in ceea ce priveste emisiile de CO2.

Articol preluat de pe ecoloc.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments