Ambasadorul Danemarcei la București, Michael SternbergAmbasadorul Danemarcei în România, Michael Sternberg, spune că evenimentele din ultimele luni au demonstrat faptul că statele membre ale Uniunii Europene ”sunt dispuse şi capabile” să acţioneze împreună şi să dea dovadă de solidaritate pentru a ieși din criza economică.

”Numai în ultimele şase luni statele membre au semnat un pachet fiscal care asigură îmbunătăţiri majore în ceea ce priveşte politica şi disciplina lor fiscală; au convenit asupra unui împrumut semnificativ destinat Greciei; au consolidat marja de siguranţă a Zonei Euro, fapt care a contribuit la calmarea pieţelor financiare”, a explicat diplomatul.

El a adăugat că, în plus, reforme structurale cheie se află în curs de implementare la nivel naţional în multe state membre pentru a contribui la consolidarea eforturilor întreprinse la nivel european. ”Toate acestea ilustrează disponibilitatea UE şi a statelor membre de a adopta decizii necesare şi pe termen lung”, a mai spus Michael Sternberg, la recepția organizată, aseară, la București, cu ocazia Zilei Constituției Daneze.

Consens asupra unei UE mai mare, nu mai mică

În rândul statelor membre există un consens referitor la faptul că soluţionarea provocărilor actuale, cu care ne confruntăm, constă într-o Europă mai mare, nu mai mică. Şi să sperăm că electoratul se va lăsa convins de acest aspect, a mai spus diplomatul. El este de părere că prin concentrarea eforturilor politice şi economice în aceste momente dificile, Europa ar putea ieşi chiar mai puternică din criză.

Lecţia pe care trebuie sa o păstrăm în memoria noastră colectivă constă în faptul că acţiunile unui stat le vor afecta pe celelalte state, iar atunci când acţionăm la unison, putem proteja valorile comune: solidaritate, marjele de siguranţă sociale şi egalitatea şanselor pentru toţi.

Măsuri anti-criză

Michael Sternberg a mai vorbit despre probleme cu care se confruntă UE la acest moment: creşterea economică fie lipseşte, fie se prezintă un ritm îngrijorător de lent, în majoritatea statelor membre, iar rata șomajului este mult prea ridicată – în special în rândul tinerilor.

Statisticile arată că rata şomajului în zona euro a atins, în acest moment, cea mai înaltă valoare din ultimii 15 ani. La nivelul UE, 5 milioane şi jumătate de tineri, cu vârste sub 25 de ani, sunt şomeri, rata şomajului în rândul tinerilor atingând procentajul incredibil de 50% în Spania şi Grecia, respectiv un îngrijorător 25% în România.

”Europa riscă în momentul de faţă să piardă o întreagă generaţie. Avem datoria de a preveni o astfel de situaţie”, spune ambasadorul danez.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Consiliul Uniunii Europene s-a întrunit, recent, într-o sesiune informală cu scopul unic de a se concentra asupra modalităţilor de consolidarea a eforturilor noastre de a reimpulsiona creşterea economică şi a crea noi locuri de muncă.

Tot mai mulți danezi în România

Ambasadorul danez și apoi și secretarul de stat în MAE român, Luminița Odobescu, s-au referit la relațiile diplomatice excelente între cele două țări.

”Un număr tot mai mare de cetăţeni români beneficiază de libertatea de mişcare în UE, după cum şi de disponibilitatea Danemarcei de a-i primit să muncească şi chiar să se stabilească în interiorul graniţelor ei. Un număr tot mai mare de companii daneze şi cetăţeni danezi fac afaceri, lucrează şi investesc în România, în domenii precum agricultura, transportul, sănătatea, IT şi mediu.

Ambasadorul, care s-a întors recent de la Cluj, de la Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF 2012, a amintit și rezultatele foarte bune obținute de actorii români și danezi Festivalul de Film de la Cannes (actorul danez Mads Mikkelsen a căştigat premiul pentru cel mai bun actor, două actriţe românce, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au câştigat premiul pentru cel mai bun rol feminin, iar regizorului român Cristian Mungiu i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun scenariu de film).

”Şi, parcă pentru a demonstra încă o dată relaţiile deosebit de apropiate la nivelul industriei cinematografice, Mad Mikkelsen a plecat de la Cannes direct la Bucureşti, unde filmează în prezent la următoarea sa peliculă”, a mai spus diplomatul.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments