Autoritățile judiciare din orașul Malmo au dat în urmărire internațională doi cetățeni români, pentru contrabandă cu animale de companie și chinuirea acestora, după ce vameșii suedezi au descoperit un transport de cățeluși de rasă și păsări, aduși clandestin din România, dar care au trebuit eutanasiați, scrie publicația Avpixlat.

Toate animelele au fost transportate în condiții improprii și nu au rezistat unui drum de 48 de ore. ”E cel mai groaznic lucru pe care l-am văzut în viața mea. Animalele nu au primit nici apă, nici mâncare pe timpul călătoriei, iar păsările s-au ciugulit una pe alta, până au fost pe jumătate moarte. E diabolic ca oamenii să fie atât de cruzi cu animalele”, a spusinspectorul vamal Anders Svensson, imediat după descoperirea transportului clandestin de căței și păsări de companie, provenit din România.

El a mai spus că animalele au fost transportate în cuști acoperite de o prelată care nu a permis nici măcar aerisirea lor pe durata călătoriei.

Animalele s-au aflat într-o stare atât de proastă încît veterinarul chemat să evalueze starea lor de sănătate a fost nevoit să le eutanasieze. Este vorba de câteva zeci de cățeluși, despre care vameșii suedezi spun că au fost crescuți în ”fabricile de pui de câini” din România, dar și despre păsările aflate în aceeași situație.

În mod ciudat, medicul veterinar care s-a ocupat de animalele de companie s-a îmbolnăvit imediat după eutanasierea acestora, dar nu se știe încă exact cu ce s-a contaminat.

Istoria recentă, descrisă mai sus, este doar vârful aisbergului. Câinii, dar și alte animale de companie, sunt crescuți în condiții foarte grele în România, cu scopul de a fi transportați clandestin în alte țări din spațiul Schengen, ca Suedia de exemplu, unde se găsesc numeroși cumpărători. În aceste țări există organizații care contactează ”fabricile de căței” și comandă transporturi, iar apoi animelele sunt vândute prin anunțuri. În Suedia, cel mai renumit site pentru astfel de tranzacții este Blocket.

Cei doi organizatori ai transportului capturat de vameșii suedezi, dar și cei doi curieri, cu cetățenie română, au fost dați în urmărire internațională de către Judecătoria din Malmo, pentru introducere ilegală și chinuire de animele. Autoritățile judiciare nu au făcut publice numele celor patru persoane.

Preluat de pe http://www.cotidianul.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments