http://unimedia.md/content/news/big/natalia-gherman-nu-intentionez-sa-candidez-pentru-functia-de-presedinte-al-tarii.jpgLa 1 iunie curent dna Natalia Gherman a efectuat o vizită de lucru la Stockholm pentru consultări politice vizând procesul integrării europene al Republicii Moldova şi cooperarea bilaterală dintre cele două ţări.

Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Minna Ljunggren, Secretarul de stat pentru migraţiune şi politica de azil al Ministerului Justiţiei, Björn Lyrvall, Director General pentru Afaceri politice al MAE, Malena Mård, Director General adjunct, Şef departament Europa de est şi Asia Centrală şi Eva Walder, Director General pentru comerţ al MAE. Natalia Gherman a fost însoţită la întrevederi de Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Suediei, Emil Druc.

Spectrul larg al discuţiilor a cuprins subiecte de pe agenda integrării europene a Republicii Moldova, în mod particular: mersul negocierilor cu privire la Acordul de Asociere şi a Zonei de Comerţ Liber şi Aprofundat cu Uniunea Europeană, trecerea la etapa a doua în implementarea Planului de Acţiuni de Liberalizare a Vizelor pentru călătoriile cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen, procesul intern de reforme şi ralierea Republicii Moldova la standardele democratice în toate domeniile de integrare. Schimbul produs de opinii a vizat, de asemenea, perspectivele Parteneriatului Estic în cadrul căruia, evoluţia Republicii Moldova este considerată una de succes de către statele membre ale UE.

Potrivit interlocutorilor, reuşitele Republicii Moldova în promovarea reformelor şi implementarea agendei de integrare sunt înalt apreciate la Stockholm. Suedia continuă să-şi asume plenar rolul de promotor dedicat al aspiraţiilor europene ale Moldovei, reiterând disponibilitatea de a continua asistenţa acordată ţării noastre în baza Strategiei de cooperare pentru dezvoltare. Starea respectivă a lucrurilor, în opinia părţii suedeze, denotă nevoia menţinerii ritmului de reforme democratice şi a capitalizării potenţialului existent.

În cadrul discuţiilor referitoare la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, autorităţile suedeze au ţinut să reitereze mesajul neschimbat privind susţinerea plenară a dezideratului de reintegrare a Republicii Moldova în baza respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi a eforturilor pe care le depune executivul moldovean pentru soluţionarea problemei transnistrene. Ele au apreciat, de asemenea, faptul participării reprezentanţilor transnistreni la negocierile privind Zona Comerţului Liber şi Aprofundat între Republica Moldova şi UE.

Părţile au discutat, la fel, aspecte ale agendei bilaterale între Republica Moldova şi Regatul Suediei, care marchează în acest an aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. În context, s-a abordat conceptul viitoarei vizite la Chişinău a Ministrului suedez pentru comerţul exterior, Ewa Björling, planificată pentru toamna acestui an, precum şi oportunităţile extinderii cooperării comercial-economice între cele două state.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments