Vânzările în sectorul retail au crescut neașteptat pentru a șasea lună consecutiv, în martie, încrederea consumatorilor fiind stimulată de nivelul scăzut al dobânzilor și scăderea șomajului.

Vânzările au crescut cu 0,2% față de luna precedentă și cu 4,5% față de perioada similară a anului trecut, comparat cu 3,5% în luna precedentă, a anunțat, astăzi, Statistics Sweden, citat de Bloomberg News. Analiștii intervievați de agenția de știri estimaseră o scădere de 0,3% față de luna precedentă și o creștere de 3,4% față de perioada similară a anului precedent.

Încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit, atingând maximul ultimelor nouă luni în aprilie, se arată într-un comunicat publicat ieri de Institutul Național de Cercetare Economică. Rata șomajului, neajustată pentru sezon, a scăzut surprinzător la 7,7% în luna martie după ce banca centrală a redus de două ori dobânda-cheie din decembrie. Banca Centrală a Suediei și-a menținut nivelul dobânzii-cheie la 1,5%.

Există motive de „optimism precaut” în economia suedeză, chiar și în condițiile în care incertitudinea se menține în sudul și centrul Europei, a declarat Fredrik Reinfeldt, premierul Suediei. Mai mult de jumătate din producția Suediei este exportată, 70% din aceasta având ca destinație celelalte state din Uniune.

Un alt report publicat astăzi și citat de Bloomberg menționează că surplusul comercial a scăzut de la 8,1 miliarde de coroane (912 milioane de euro) în urmă cu un an, la 4,8 miliarde de coroane (540 milioane de euro) în prezent. Exporturile au scăzut cu 7% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat agenția de statistică.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments