imagine-articol-1Suedia este un tărâm al contrastelor, de la influenţele daneze din sud-vest până la laponii nomazi de la Cercul Arctic. În vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne şi sofisticate, zonele rurale oferă plăceri simple celor care caută liniştea. Peisajul Suediei este mai „liniştit” decât cel al Norvegiei. Mare parte din teritoriu este împădurit şi sute de lacuri se întind în special între Goteborg şi capitala Stockholm, potrivit turistik.ro. Staţiunea Ostersund din centrul Suediei este populară printre scandinavi, însă mulţi vizitatori aleg Insulele Baltice – principala atracţie fiind insula cea mai mare, Gotland, pe care se află biserici medievale în ruine.

Stockholm, un oraş cu tradiţie şi istorie

Capitala Suediei, Stockholm, este un oraş extrem de interesant, ce deţine primul parc naţional din interiorul unui oraş. Este un oraş cu tradiţii şi o istorie cu rădăcini adânci, pasaje înguste, străzi pietruite, muzee, locuri splendide, o viaţă de noapte animată şi multe restaurante selecte. Stockholm este un oraş cu mult farmec, fiind plin de obiective turistice foarte interesante.
Vechiul oraş (Gamla stan), numit şi oraşul dintre poduri, datează din secolul al XIII-lea. Aici vă puteţi plimba pe aleile medievale şi trebuie să vizitaţi Stortorget, marea piaţă din centru, unde în jur de 100 de nobili şi de clerici au fost decapitaţi în anul 1520 de regele danez Christian al II-lea, scrie travelwiz.ro. Piaţa este înconjurată de casele vechilor comercianţi şi aici puteţi găsi şi bursa de mărfuri din Stockholm. Aşternut pe 14 insule într-un arhipelag format din sute de alte insule, este uşor să înţelegem de ce atât de mulţi oameni vizitează Stockholmul.

imagine-articol-2

Goteborg, al doilea oraş al Suediei ca notorietate

De asemenea, puteţi să vizitaţi al doilea oraş al Suediei ca notorietate, Goteborg, patria maşinilor Volvo. Descoperiţi tradiţia marinărească a oraşului la Muzeul Maritim (Sjofartsmuseet) şi în zona Nordstaden Kronhuset, unde se află Muzeul Oraşului. De asemenea, nu rataţi Malmo. Atracţiile includ Castelul Malmohus şi Biserica St Petri. Mai puteţi să vizitaţi muzeele Konsthallen şi Rooseum, care adăpostesc colecţii de artă, şi clădirea zgârie-nori Turning Torso. În largul Suediei, Gotland şi Oland sunt cele mai mari insule ale ţării. Pe Gotland se află peşterile Lummelunda şi un oraş medieval, Kattlundsgard.
imagine-articol-4
Aflaţi mai multe despre meşteşugul sticlarilor în Smaland

Dacă sunteţi curioşi, puteţi să aflaţi mai multe despre meşteşugul sticlarilor – în provincia sudică Smaland, unde  imigranţii germani au pus bazele industriei de sticlă şi cristal a Suediei. 16 ateliere sunt deschise pentru vizite, cel mai vechi fiind Kosta. Apoi, mergeţi în Skane, unde veţi găsi oraşul medieval Lund, cu catedrala din secolul al XII-lea şi ceasul astronomic din secolul al XIV-lea. Aproape de Malmo, între Danemarca şi Suedia, se află cel mai lung pod din lume cu o singură travee – podul Orsund.

Viaţa sălbatică abundă în regiunea lacurilor

Regiunea lacurilor constă în mai multe lacuri întinse, câmpiile mari din zonă abundând de viaţa sălbatică. Pe timpul verii profitaţi de sutele de kilometri de plajă ale Suediei, în special pe coasta de vest. Aici şi în zona lacurilor, există numeroase centre de schi nautic şi windsurfing.
Dacă aveţi copii, îi puteţi duce în Mora, inima regiunii lacurilor suedeze. Aici îl pot întâlni pe Moş Crăciun şi se pot distra în parcul tematic Lumea lui Moş Crăciun.
imagine-articol-3
Gastronomie

Bucătăria suedeză are feluri consistente, din carne, peşte sau cartofi, lucru care se trage de la zilele în care bărbaţii munceau din greu, tăind lemne toată ziua. Pe lângă cartofi, bucătăria modernă se bazează foarte mult pe pâine. Felurile tradiţionale se numesc husmanskost şi includ: chiftele servite cu cartofi, sos brun sau dulceaţă, rasol (pytt i panna) din carne, ceapă şi cartofi tocaţi şi prăjiţi, supă de mazăre (artsoppa), hering marinat (sill), gravlax, un aperitiv rece din somon sărat, zahăr şi mărar. Suedia are mai multe sortimente de pâine decât orice altă ţară – tunnbrod, knackerbrod (o pâine mai tare), chifle cu diverse arome. Restaurantele „gourmet” servesc friptura asezonată cu ierburi aromate şi legume.

Informaţii utile

Caracterul suedezilor este influenţat de clima aspră. În timpul lunilor calde de vară, suedezii se bucură de natură şi petrec foarte mult timp afară, la picnic cu prietenii sau la terasele cafenelelor. Iarna, stau mai mult în casă, aşteptând să treacă sezonul întunecat şi lung. Suedezii au tendinţa să fie mai rezervaţi în public şi în relaţiile interpersonale. De obicei nu se ating atunci când comunică, fapt ce poate fi considerat ca o lipsă de educaţie.
Vânzătorii, chelnerii şi alţi angajaţi nu au obiceiul să îi întrebe pe clienţi ce doresc. Pentru a respecta intimitatea, clienţii sunt cei care solicită serviciile. Societatea suedeză respectă foarte mult intimitatea şi spaţiul personal, aşa că este recomandabil să nu întrebaţi lucruri intime şi să nu iniţiaţi o discuţie în public cu persoane pe care nu le cunoaşteţi.

Articol preluat de pe  http://www.curierulnational.ro/primaPagina/2013-04-04

Comentati folosind contul Facebook

comments