http://www.gov.md/public/files/imagini/comunicate/2012/mai/17/IMG_0037.jpgO conferinţă internaţională a demarat pe 13 noiembrie 2012, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu, sectorul social, descentralizarea fiscala si reforma teritoriala.

 

Conferinta a fost deschisa de Prim-ministrul Vlad Filat si Ambasadorul Suediei in Moldova, Dna Ingrid Tersman. Premierul a menţionat că odată cu aprobarea Strategiei Naţionale de Descentralizare s-a pus baza unei reforme care va aduce serviciile publice locale, precum şi procesul de luare a deciziilor mai aproape de toţi oamenii, inclusiv cei mai vulnerabili. Ambasadorul suedez, Dna Tersman a impartasit experienta Suediei in domeniul reformei teritoriale si a guvernarii locale, si a accentuat importanta focusarii pe respectarea drepturilor omului si a egalitatii de gen in procesul de descentralizare. „O societate îşi poate realiza potenţialul pe deplin doar atunci când bărbaţii şi femeile se bucură de şanse egale. Atunci când ambii au aceste oportunităţi, ei pot contribui la dezvoltarea economică la nivel local şi de ţară, precum şi la consolidarea democraţiei.”, a menționat Dna Tersman.

În cadrul conferinței a fost organizată și o expoziție a celor mai reușite proiecte de dezvoltare locală realizate cu asistența Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în 100 de localități țintă din republică. În decurs de trei ani, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, implementat cu asistenţa PNUD, UN Women şi finanţat de Guvernul Suediei, a sprijinit Moldova în procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale prin două modalităţi. Aceste eforturi au rezultat în elaborarea și aprobarea Stategiei Naționale de descentralizare. Suedia a contribuit cu 34 milioane SEK pentru o perioada de trei ani.

În finalul conferinței, participanții au prezentat concluziile și recomandările identificate la sesiunile plenare și au adoptat o Declarație ce va fi accesibilă pe pagina electronică www.descentralizare.gov.md

http://www.gov.md/public/files/imagini/comunicate/2012/mai/17/IMG_0037.jpg

Articol preluat de pe SwedenAbroad.com

Comentati folosind contul Facebook

comments