http://arhiva.voceabasarabiei.net/Poze/filat_regat_suedez.jpgAmbasadorul Suediei Dna Ingrid Tersman a participat la evenimentul de lansare a programului de Finanțare a Eficienței Energetice în sectorul rezidențial din Moldova, ce a avut loc pe data de 2 octombrie 2012. Programul va contribui la creșterea accesului la împrumuturi și stimulente investiționale (granturi) pentru a implementa măsuri de eficiență energetică, prin intermediul băncilor locale participante (Moldindconbank și ProCredit Bank), oferind subvenții de până la 35 la sută debitorilor.

În același timp, nu este doar o facilitate de finanțare care ofera locatarilor/proprietarilor de apartamente și case, Asociațiilor proprietarilor de apartamente/ Condominiilor, Companiilor de administrare a fondului locativ, Companiilor de servicii energetice („ESCO”) și altor companii eligibile din Moldova acces la capital mai ieftin. Echipa va oferi, de asemenea, cunoștințe și expertiză tehnică proprietarilor de case pentru a înțelege care este cea mai optima solutie de economisire a energiei in dependenta de nevoile acestora.

„Pentru a putea investi în economiile de energie, orice proprietar de casa are nevoie de trei lucruri: bani, cunoștințe și legi și reglementări care să stimuleze investițiile în masurile de eficiență energetică. De aceea sunt atât de încântată de faptul că lansăm astăzi programul de Finanțare a Eficienței Energetice în sectorul rezidențial din Moldova, care va oferi două din cele trei ingrediente necesare pentru investiții în eficiența energetică în Moldova: bani și cunostinte”, a declarat ambasadorul Dna Tersman.

Programul cu o durata de patru ani este implementat de către Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, având Uniunea Europeana ca partener, iar totalul împrumuturilor constituie 35 milioane euro. Suedia contribuie cu aproximativ 21 900 000 Coroane suedeze.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al programului

Articol preluat de pe SwedenAbroad.com

Comentati folosind contul Facebook

comments