Suedia a anunţat joi un program prin care va trimite cât mai mulţi tineri să viziteze foste lagăre naziste, în scopul combaterii antisemitismului şi influenţei mişcării neonaziste, a cărei activitate se intensifică în regatul scandinav, transmite AFP. 

‘Nazismul şi rasismul prosperă şi se propagă. Luăm această iniţiativă pentru a-i înarma mai bine pe tineri, prin intermediul cunoaşterii, împotriva forţelor antidemocratice care se manifestă în Suedia’, a explicat ministrul culturii şi democraţiei, Alice Bah Kuhnke, într-un comunicat.

Guvernul va aloca 15 milioane de coroane (1,5 milioane de euro) suplimentare pentru aceste proiecte în următorii 3 ani.

Comitetul suedez împotriva antisemitismului (SKMA) va primi 12,8 milioane de coroane pentru a organiza călătoriile la locurile de memorie ale Holocaustului.

La rândul său, Forumul suedez pentru istoria vie va fi responsabil cu dezvoltarea unor instrumente pedagogice în legătură cu aceste vizite.

Suedia, ţară cu o îndelungată tradiţie de loc de refugiu pentru populaţii persecutate, înregistrează în ultimii ani o intensificare a activităţii mişcării neonaziste, atât în spaţiul public, cât şi pe reţelele sociale.

Principalul partid de această orientare este Mişcarea Rezistenţei Nordice (NMR), care, conform publicaţiei antirasiste Expo, deţine un nucleu dur de doar 80 de persoane, însă nu a fost niciodată atât de activă ca în 2017.

Forumul suedez pentru istoria vie a fost înfiinţat în 2003 de guvern, după ce un studiu a scos la iveală în 1997 că 66% dintre elevi nu erau siguri că Holocaustul a avut loc.

Forumul a lansat recent un studiu similar, ale cărui rezultate vor fi cunoscute în anul în curs.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments