Peste 400 de actrițe au denunțat joi într-o scrisoare deschisă ce include numeroase mărturii, hărțuirea sexuală, agresiunile și „cultura tăcerii” din industria cinematografică și a teatrului din Suedia, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Semnatarele textului — în număr de 456 — au criticat „cultul geniului” care domnește în industria artelor scenice din epoca lui Ingmar Bergman, un cineast pe cât de exigent pe atât de apreciat, și care îi lasă nepedepsiți pe agresori „atât timp cât ceea ce ei creează este glorificat și considerat un act de o înaltă valoare artistică”.

„Actorii și regizorii considerați genii sunt susținuți de această industrie, fără să conteze ceea ce ei le fac colegelor lor”, au scris actrițele semnatare, în rândul cărora se remarcă Lena Endre (cunoscută din miniseria TV „Cele mai bune intenții” și trilogia cinematografică „Millennium”), Sofia Helin („The Bridge”) și Ruth Vega Fernandez („Kyss mig”).

„Din cauza acestui statut al starurilor, agresiunile lor nu au niciodată consecințe”, au deplâns semnatarele scrisorii, ce a fost publicată în cotidianul Svenska Dagbladet.

Mai multe detalii: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments