Care este tara fruntasa la utilizarea internetului? Suedia, potrivit unui nou raport, coordonat chiar de Tim Berners-Lee, cel care a inventat World Wide Web-ul. SUA s-au clasat pe locul II. Denumit Web Index, primul raport a clasificat 61 de tari in sapte categorii, incluzand infrastructura de comunicatii, utilizarea web, continutul web si impactul politic, social si economic al internetului asupra acestora.

Grupul, in colaborare cu Oxford Economics, a colectat date timp de cinci ani de la diverse surse si a realizat sondaje si studii, timp de un an, pentru a extrage concluziile urmatoare. Raportul a fost finantat de Google cu un milion de dolari.

Yemen, statul afectat de violente din Orientul Mijlociu, s-a situat pe ultimul loc in privinta folosirii internetului, in spatele Zimbabwe si Burkina Faso, ambele tari din Africa.1 din 3 oameni foloseste internetul, la scara planetara, potrivit raportului. Dar spatiul web nu este disponibil in aceeasi masura pentru toata lumea. Astfel, doar 1 din 6 africani foloseste webul.

Suedia a invins SUA, din cauza numarului mai mic de americani care stau online. Circa trei sferturi dintre americani sunt utilizatori de internet, fata de 90%, procent inregistrat in Suedia.

De asemenea, „SUA au un procent mai redus de gospodarii in care se afla un calculator personal, fata de alte tari, precum Canada, Irlanda, Japonia si Norvegia”, releva raportul citat.

SUA se situeaza insa pe locul I in functie de acces la continut web, pe care raportul il contorizeaza in functie de articolele Wikipedia scrise intr-o anumita limba, precum si a tipului informatiilor care sunt accesibile pe internet din fiecare tara”.

Islanda s-a situat pe primul loc in privinta infrastructurii web si a utilizarii acesteia. Aproape 96% dintre islandezi folosesc internetul.

Singapore dispune de cel mai rapid internet din lume si Irlanda beneficiaza cel mai mult din punct de vedere economic de pe urma spatiului virtual. Exporturile legate de produse/servicii de internet/comunicatii au insumat 15% din PIB-ul Irlandei in intervalul 2007 – 2010.

Exista insa si obstacole. „Spatiul web este destinat conversatiei globale. Cresterea cazurilor de suprimare a dreptului la libera exprimare, atat online, cat si offline, este cea mai mare provocare pentru viitorul webului”, a declarat Berners-Lee.

Acesta a adaugat ca si costurile ii tin departe pe unii oameni de internet. „Pretul crescut al conexiunilor de internet impiedica miliarde de oameni sa acceseze internetul, sa se bucure de drepturile lor la informatie si participare. Costurile trebuie sa scada semnificativ”, a mai spus inventatorul WWW-ului.

Accesul la internet, care este descris in raport ca fiind un lux pentru unii oameni, devine rapid un drept fundamental – un instrument necesar pentru participarea activa in societatea moderna.

Articol preluat de pe Manager.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments