Un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) din Franţa a relevat că suedezii au o speranţă de viaţă mai mare şi o sănătate mai bună decât ceilalţi europeni, scrie 20min.ch.

Suedia este ţara unde bărbaţii au cea mai mare speranţă de viaţă de pe continent, respectiv de 79,6 ani în 2010, fiind totodată şi ţara în care se trăieşte cel mai mult într-o stare satisfăcătoare de sănătate.

Speranţa de viaţă fără incapacitate (EVSI) este un concept relativ nou care reflectă perioada medie în care o populaţie nu suferă de probleme de sănătate şi reprezintă ”viaţa în stare bună de sănătate”, explică cercetătorii.

EVSI se obţine prin împărţirea speranţei de viaţă în două, cu şi fără incapacitate şi este un indicator important al politicilor Uniunii Europene (UE), fiind introdus pentru a aprecia calitatea vieţii şi starea de sănătate a europenilor.

 

Pentru bărbaţii suedezi EVSI este cel mai ridicat din Europa – 71,7 ani în 2010. Raportându-l la speranţa de viaţă totală de 79,6 ani, rezultă că suedezii sunt, în medie 90% din viaţă sănătoşi, ceea ce reprezintă un record european.

La polul opus se află Slovacia, unde bărbaţii au o speranţă de viaţă fără incapacitate de numai 52,3 ani, cea mai scăzută din Europa. Prin urmare, slovacii trăiesc aproape 20 de ani cu ”limite în activităţile obişnuite”.

Cum arăta situaţia în România în 2009

Speranţa de viaţă pentru bărbaţii din România era, în 2009, de 69,8 ani, iar EVSI-ul de 59,8 ani. Rezultă că bărbaţii români erau în medie 85,6% din viaţă sănătoşi, ceea ce îi plasa pe locul 4 între ţările din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte speranţa de viaţă pentru femeile românce, aceasta era în 2009 de 77,4 ani, iar EVSI-ul de 61,7 ani. Astfel, femeile din România erau în medie 79,7% din viaţă sănătoase, ocupând locul şase între ţările din UE.

Datele din 2010 privind speranţa de viaţă şi EVSI-ul din România nu au fost furnizate.

Media europeană în ceea ce priveşte EVSI la bărbaţi este de 61,3 ani, la o speranţă de viaţă totală de 76,7 ani (conform celor mai recente cifre, din 2009).

În privinţa femeilor, cea mai bună speranţă de viaţă este în Franţa şi Spania (85,3 ani în 2010). Clasamentul nu este totuşi acelaşi dacă se ia în considerare EVSI-ul. În acest caz, Malta – 71,6 ani şi Suedia – 71 de ani, se află în frunte.

Cifrele au fost comunicate la Paris, în cadrul adunării Acţiunii europene în privinţa speranţei de viaţă în stare bună de sănătate (EHLEIS), o reţea europeană de informare şi difuzare de date despre speranţa de viaţă şi sănătate.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments