Cele mai notorii grupari de extrema dreapta din Europa se vor intalni, luna viitoare, in Danemarca, la Aarhus, in cadrul reuniunii Anti-Jihadului European. Observatorii se tem ca se va naste, cu aceasta ocazie, o miscare de dreapta europeana, Liga Apararii Europene, si se va patrunde intr-o noua faza periculoasa a politicii extremiste.

Representanti ai Ligii Apararii din Danemarca, Suedia, Norvegia, SUA, Italia, Polonia si Finlanda vor participa la intalnire, alaturi de gruparile anti-musulmane Stop Islamizarea Europei, Stop Islamizarea Lumii si Initiativa Libertate Europeana, scrie Independent.

Noua organizatie care i-ar uni pe toti acesti extremisti de dreapta din Europa ar putea crea politici si coordona activitatile gruparilor disparate, dupa modelul Uniunii Europene, cu intalniri regulate si delegati din fiecare tara. Aceasta idee este initiata de Liga Apararii Engleze (EDL).

Weyman Bennett, purtator de cuvant al grupului Uniti Impotriva Fascismului, spune ca intalnirea de la Aarhus este prima intalnire substantiala a acestor grupuri, care se inspira din modelul EDL si succesul partidelor de extrema dreapta din Europa de Est care au ajuns la guvernare. Bennett atrage atentia ca din aceste grupari s-a inspirat criminalul norvegian Anders Breivik, si ca actuala criza din eurozona este ocazie pentru atragerea de noi membri, mai ales din clasa de mijloc.

Matthew Goodwin, extpert in extrema dreapta la Universitatea Nottingham, spune ca o alianta continentala a gruparilor extremiste le va ajuta pe acestea sa-si organizeze demonstratiile, care pot degenera in violente, si le va deschide accesul spre gruparile mai bine organizate si cu mai multe resurse din centrul si estul Europei.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments