Un caz cel puţin ciudat a atras atenţia conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş. Un cetăţean suedez, împreună cu două românce, a solicitat instituţiei dreptul de a duce şase minori în ţara de origine a bărbatului, motivând că doreşte să îi ducă în vacanţă.

Propunerea li s-a părut oficialilor Direcţiei extrem de dubioasă, astfel că asistenţii sociali au cerut suedezului documente suplimentare, care să ateste că minorii vor fi în siguranţă în tot acest timp cât vor fi plecaţi. Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că responsabilii cu protecţia copilului au refuzat categoric să dea undă verde solicitării.
„Bărbatul a prezentat un cazier juridic şi paşaportul său, dar a făcut şi dovada faptului că nu are datorii. Acest lucru nu este suficient pentru încredinţarea acestor minori. În plus, nu ştim cine este acest domn, nu avem o anchetă socială, care să ateste condiţiile în care trăieşte acesta în Suedia. În plus, nu şi-a prezentat intenţiile pentru care doreşte să îi ducă pe aceşti copii în vacanţă. Îmi rezerv dreptul de a fi suspicioasă cu privire la această solicitare, astfel că, sub nicio formă, nu vom permite ca minorii să plece în condiţiile acestea. Acest domn a trimis solicitarea directorului general, iniţial. Numai că directorul general face parte din comisia de protecţie a copilului, însă propunerea, conform legii, este emisă de către directorul adjunct şi asistenţii sociali care lucrează la caz. În calitate de director adjunct, acum, cu documentele pe care le avem, nu voi emite nicio propunere. În acest moment, pot să spun că aceşti copii nu vor pleca!”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, Lavinia Orzac, directorul adjunct al DGASPC Maramureş.

• Minorii se află în plasament în Vişeu de Sus

Mai mult decât atât, oficialii DGASPC Maramureş spun că aprobarea solicitării în aceste condiţii poate să pună în pericol viaţa şi viitorul micuţilor. „Nu ştim nimic despre aceşti oameni, nici de ce insistă. Noi vrem să avem dovada securităţii legale a minorilor sau siguranţa rezidenţială”, a mai spus Lavinia Orzac.
Asistenţii sociali spun că suedezul şi cele două românce vorbesc despre un sejur de şapte zile, fără a preciza cum vor ocupa timpul micuţilor a căror vârstă nu depăşeşte zece ani. „Este vorba despre şase copii aflaţi în plasament într-o casă de tip familial din Vişeu de Sus. Până acum, a fost depusă o cerere ciudată de încredinţare a copiilor, o copie de paşaport şi o adeverinţă de la fisc, că este cu actele la zi. Atât! Ori, cu astfel de documentaţie, nu putem permite deplasarea micuţilor. Vorbim aici despre siguranţa lor”, a precizat Raoul Dromereschi, şeful Serviciului Protecţia Copilului din cadrul DGASPC Maramureş.

Articol preluat de pe glasul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments