Investitorii străini sunt atraşi de preţurile mici cu care se vând terenurile arabile în România. O agenţie imobiliară din Cluj-Napoca a primit o cerere de la un cetăţean suedez, interesat să cumpere nu mai puțin de 100.000 de hectare de teren arabil în țara noastră. Echivalentul unui judeţ, spun specialiştii. Suedezul a reuşit până acum să cumpere doar 5.000 de hectare din suprafaţa dorită. Actele îi cam dau bătăi de cap.

Suedezul vrea să facă agricultură şi aşa cum spun agenţii „s-a luat de cap când a văzut cât teren stă în paragină în România”.

Până acum suedezul a cumpărat două comune

Gheorghe Ştefan, directorul agenţiei Imobiliarul din Cluj-Napoca a povestit pentru REALITATEA.NET că suedezul l-a contactat printr-o cunoştinţă. „Aveam un prieten care lucrează în Suedia şi care ne-a făcut legătura. Am zis că e nebun! În România nu găseşti 100.000 de hectare într-un loc. Numai Porumboiu are 50.000 de hectare, luate în arendă. Şi el cunoaşte şi piaţa de aici. Suedezul a acceptat până la urmă şi în locaţii diferite, dar cu suprafeţe mai mari, pentru că vrea să-şi deschidă o fabrică de zahăr. Până acum am găsit 5.000 de hectare în Caracal, teren pe care l-a achiziţionat la un preţ foarte bun, adică 1.350 de lei pentru hectar. Însă o să-l coste întăbulatul. A cumpărat echivalentul a două comune până acum. Am mai identificat în zona Ialomiţa-Buzău 20.000 de hectare, însă avem probleme cu actele”, a declarat, pentru Realitatea.net, Gheorghe Ştefan.

A identificat terenuri în Câmpia de Vest

Agentul a spus că birocraţia, dar mai ales lipsa actelor, îngreunează procesul de achiziţie. „Am mai identificat terenuri şi în Câmpia de Vest, în zona Aradului, cam 10.000 de hectare, dar le-am spus să-mi trimită actele pământului. Sunt probleme mari cu întăbularea, lipsa titlului de proprietate şi bătrânii care nu şi-au făcut succesiunea. E foarte greu. Sunt şi foarte mulţi intermediari, ceea ce face ca lucrurile să fie şi mai greu de realizat”, a mai spus Gheorghe Ştefan.

Vrea să-şi facă o fabrică de zahăr

Aşa cum a precizat agentul imobiliar Gheorghe Ştefan, suedezul face agricultură şi la el acasă. Pe imensul teren, străinul îşi doreşte să cultive sfeclă de zahăr şi este dispus să facă investiţii. „Am calculat cam 2.500 de lei pentru hectar. E dispus să dea banii aştia, dar să fie actele în regulă”, mai spus agentul.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments