Într-o lume profund preocupată de impactul automatizării asupra locurilor de muncă, Suedia este bine poziţionată să îmbrăţişeze tehnologia la costuri umane limitate, scrie The New York Times, citat de ZF.ro.

În mare parte a lumii, oamenii care depind de salarii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că vor rămâne fără un loc de muncă din cauza automatizării. Graţie generosului său sistem de protecţie socială, Suedia nu se teme de automatizare.

În ţările scandinave, unde sindicatele sunt puternice, susţinerea guvernului este puternică, iar  încrederea dintre angajatori şi angajaţi este solidă, roboţii reprezintă doar o cale de a spori eficienţa companiilor. Spre deosebire de SUA şi Marea Britanie, unde salariile au stagnat în pofida creşterii puternice a profiturilor companiilor, în aceste ţări profiturile companiilor s-au resimţit şi în buzunarele angajaţilor.

“În Suedia, locurile de muncă dispar, iar oamenii sunt pregătiţi mai apoi pentru slujbe noi. Nu protejăm locurile de muncă, dar protejăm muncitorii”, spune ministrul suedez al ocupării forţei de muncă şi integrării Ylva Johansson.

Spre deosebire de ceea ce cred americanii, în Suedia există posibilitatea ca, într-o eră a automatizării, inovaţia să fie susţinută prin menţinerea unor ample protecşii împotriva falimentului.

“O plasă solidă de siguranţă este benefică spiritului antreprenorial”, spune Carl Melin, de la Futurion, o instituţie de cercetare din Stockholm.

80% dintre suedezi au o părere pozitivă cu privire la roboţi şi inteligenţa artificială, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană. Spre deosebire, un studiu al Pew Research Center relevă că 72% dintre americani sunt “îngrijoraţi în legătură cu un viitor în care oamenii sunt înlocuiţi de roboţi şi computere.

Mai mult: click

Comentati folosind contul Facebook

comments