Швеция Стокгольм беспорядки волнения автомобиль машина поджег пожар пожарные огоньTimp de patru zile, la Stockholm au avut loc ciocniri între sute de tineri şi poliţie. Tinerii au dat foc la maşini în suburbiile capitalei suedeze. Se pare că revoltele au fost provocate de uciderea de către poliţişti a unui bărbat de 69 de ani care i-a ameninţat cu o macetă.

Acest val de violenţe a pus sub semnul întrebării imaginea Suediei drept ţară înfloritoare şi fericită. Tinerii recurg la violenţe din multe motive: şomajul, instabilitatea socială, condiţiile grele de viaţă. În ceea ce priveşte Suedia, care sunt cauzele principale care au provocat aceste revolte?

Iată cum a comentat aceste evenimente Tom Sullivan care lucrează la Radio Internaţional din Suedia: „Se pare că motivul principal a fost uciderea luni a bărbatului în vârstă la Husby, o suburbie a Stockholmului. Au izbucnit proteste şi poliţiştii înarmaţi până-n dinţi s-au purtat foarte dur cu protestatarii, au răsunat injurii cu caracter rasist. Însă în unele suburbii şomajul este o problemă destul de acută. 30% din tineri nu se duc la şcoală sau la muncă. Se subînţelege că sunt disperaţi”.

Unii martori afirmă că protestatarii au fost foarte bine organizaţi. Au reprezentat ei, oare, un pericol real împotriva suedezilor autohtoni?

„Este o problemă foarte dificilă, acolo locuiesc şi suedezi, şi imigranţi, există deja a doua generaţie de imigranţi. Suburbiile Stockholmului sunt complet separate de oraş, de aceea mulţi locuitori, mai ales din centru, nu cunosc această situaţie. Există un pericol pentru suedezii care locuiesc în vecinătate: au fost distruse automobile, au fost incendiate şcoli. Bineînţeles că gradul de violenţe este incomparabil cu ceea ce s-a petrecut la Paris sau Londra. Poliţia a schimbat tactica: poliţiştii nu se mai amestecă în bătaie şi nu afirmă că tinerii îi provoacă prin faptul că aruncă în ei cu pietre”, a spus Tom Sullivan.

Prin ce se poate explica faptul că asemenea revolte izbucnesc într-o ţară relativ liniştită, fericită şi înfloritoare ca Suedia?

„În ultimele două zile, în articolele lor, comentatorii şi analiştii politici au semnalat faptul că societatea suedeză este una din cele mai omogene din punct de vedere social. În Suedia, diferenţa veniturilor este una din cele mai mici din lume, în mare parte este promovată o politică de egalitate, pentru că Suedia este un stat social puternic. Însă nivelul de asigurare a scăzut. Se alocă mai puţini bani pentru proiecte sociale, iar în ultimele două săptămâni au apărut informaţii referitoare la o creştere a diferenţei veniturilor mai rapidă decât în alte ţări membre OCDE, inclusiv Rusia. Prin urmare, societatea devine segregată şi dezbinată”.

Cum poate fi estimat faptul că în căutare de refugiu în Suedia vin sirieni, somalezi, afgani din ţări cuprinse de războaie?

„Suedia primeşte un număr de refugiaţi mai mare în comparaţie cu alte state europene. Eu consider că, potrivit acestui indice, noi ne situăm pe locul doi. Suedia are nevoie de forţă de muncă: în următorii 10 ani numărul suedezilor care ar trebui să ocupe locurile de muncă va fi insuficient. Guvernul suedez depune mari eforturi pentru asigurarea imigraţiei necesare, însă probabil că s-au produs unele erori şi planurile iniţiale nu mai funcţionează cum ar fi trebuit”.

Preluat de pe http://romanian.ruvr.ru/

Comentati folosind contul Facebook

comments