http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/About/General/2012/10/12/1350040490237/EU-wins-Nobel-Peace-Prize-010.jpgPremiul Nobel pentru Pace pentru anul 2012 a fost obţinut de către Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut vineri şi a fost transmis live pe site-ul nobelprize.org.

„UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

De altfel, UE era marele favorit la câștigarea acestui prestigios premiu, iar Reuters precizează că televiziunea norvegiană NRK anunțase câștigătorul cu o oră înainte de anunțul oficial. Motivarea comitetului a fost că UE ar fi ajutat la transformarea Europei dintr-un continent măcinat de conflicte, într-unul pașnic.

Premierul vine în contextul în care UE traversează cea mai mare criză din ultimii 500 de ani, multe dintre statele membre aflându-se în plină recesiune, vehiculându-se chiar posibilitatea ca țări precum Grecia sau Spania să părăsească blocul comunitar.

Mai mult, premiul ar putea genera un miniseism în lumina lipsei de unitate din prezent a europenilor cu privire la modalitatea de rezolvare a problemelor zonei euro, afectată de supraîndatorarea ţărilor din sud, scrie site-ul NRK, citat de Mediafax.

Cu atât mai mult, Norvegia, ţara gazdă a premiului pentru Pace, a respins ea însăşi de două ori aderarea, în cadrul unor referendumuri în 1972 şi 1994.

Articol preluat de pe B1.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments