http://www.se2009.eu/polopoly_fs/1.20453!image/2030566525.jpgPremierul suedez Fredrik Reinfeldt si-a reafirmat luni opozitia fata de euro-obligatiuni, pe care le considera un instrument nepotrivit pentru rezolvarea crizei din zona euro, si a cerut grecilor sa-si „plateasca impozitele” daca doresc sa foloseasca mai departe moneda unica, scrie AFP.

Introducerea de euro-obligatiuni, un instrument de mutualizare a datoriei tarilor din zona euro, este „o metoda foarte proasta”, a spus Reinfeldt, pentru cotidianul economic Dagens Industri (DI).

In loc de stimularea artificiala a economiilor aflate in dificultate, sunt necesare „mai multe reforme nationale pentru cresterea competitivitatii, pentru a face functionale statele si pentru debarasarea de coruptie”, crede Reinfeldt.

In ceea ce priveste Grecia, rezultatul alegerilor castigate duminica de dreapta pro-europeana „face posibila” formarea unui guvern la Atena, ceea ce imbunatateste sansele tarii de a ramane in zona euro, afirma premierul suedez.

Cu toate acestea, „nu putem spune la modul absolut ca pericolul a ramas in spatele nostru”, a subliniat el: „numeroase negocieri sunt in curs (…), ar fi bine ca toti grecii, inclusiv cei mai bogati, sa inceapa sa-si plateasca impozitele”.

Euro-obligatiunile „dau un semnal prost” tuturor statelor din zona euro, crede premierul suedez, a carui tara nu este membra a zonei euro.

Reinfeldt considera ca o astfel de masura ar antrena o crestere a dobanzilor de imprumut pentru tarile care isi gestioneaza bine finantele in timp ce tarile care ar trebui sa faca reforme si-ar vedea randamentele in scadere in mod artificial, deschizand astfel calea supraconsumului.

Subiectul euro-obligatiunilor divizeaza cele 17 tari ale zonei euro. Franta, Comisia Europeana si numerosi alti membri ai UE sustin ca aceste euro-obligatiuni ar putea constitui cea mai buna metoda de iesire din criza.

Germania refuza insa ferm sa introduca un astfel de instrument.

Preluat de pe hotnews.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments