Celebra lubeniţă din Dolj ar putea fi vândută anul acesta şi în magazine din Suedia, după ce agricultorii locali au fost contactaţi pentru a încheia contracte de export cu comercianţi din ţara nordică.

La începutul acestei săptămâni, agriculturii din Dăbuleni, judeţul Dolj, au recoltat primii pepeni destinaţi consumului, pe care au început deja să-i livreze către pieţele de en-gros. Fermierii au aflat, în premieră în acest an, că au posibilitatea de a încheia contracte prin care să trimită marfă şi către mari magazine din Suedia.

Oamenii spun că au marfă suficientă pentru a satisface şi consumul extern, că pepenii sunt bio şi ar putea ajunge faimoşi şi în străinătate fără probleme.

„Declarăm deschis sezonului lubeniţei de Dăbuleni care este certificată prin «Casa Pepenilor Dăbuleni», iar mai nou avem şi cooperativă care îi va ajuta pe fermieri să-şi vândă mult mai bine marfa. Cooperativa a primit o ofertă din Suedia pentru o anumită cantitate şi calitate: pepenele să aibă între 4 şi 6 kilogram. Acolo marfa va merge în supermarket“, a spus Claudia Ghiţă, purtătorul de cuvânt al Primăriei oraşului Dăbuelni.

În oraşul Dăbuleni sunt peste 900 de hectare de teren cultivate cu lubeniţă, iar specialiştii susţin că anul acesta fermierii au ieşit cu 10 zile mai devreme pe piaţă pe motiv că solul este unul nisipos şi atrage căldură, iar astfel pepenii s-au copt mult mai repede. „Solurile nisipoase din zonă se încălzesc foarte bine, dar se şi răcesc la fel de bine, însă anul acesta am avut un an atipic şi din iarnă am intrat direct în vară, iar temperaturile ridicate au copt pepeni mult mai repede“, a precizat Aurelia Diaconu, director Staţiunea de Cercetare Dăbuleni.

adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments