Pelerinaj scandinav la Sfinții tămăduitori din Grecia Anul acesta Centrul de Pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” a organizat în perioada 18-25 iunie 2012 un pelerinaj în Grecia, la Sfinţii tămăduitori. Grupul format din 80 de pelerini din Suedia, Danemarca și Norvegia, între care și patru preoți din Stockholm, Oslo, Copenhaga și Herning, a fost condus de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord. Pelerinajul se înscrie în cadrul manifestărilor duhovnicești ale anului 2012, consacrat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor”.

Pelerinii români din țările scandinave s-au închinat în aceste zile de pelerinaj în locurile unde Sfântul Apostol Pavel și ucenicii săi au propovăduit Evanghelia Mântuitorului Hristos și la moaștele marilor sfinți taumaturgi: Spiridon al Trimitundei, Nectarie din Eghina, Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Efrem cel Nou, Patapie, Ioan Rusul, Antonie cel Nou din Veria și la mulți alți sfinți care au odrăslit, au pătimit și s-au proslăvit în Elada dar și la icoanele făcătoare de minuni din străvechile locașuri ortodoxe grecești.

Miercuri, 20 iunie 2012, pelerinii s-au închinat în frumoasa catedrală din Patras, la moaştele Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat şi ocrotitorul României, şi la părticele din crucea în formă de X pe care Sfântul Andrei şi-a încununat apostolatul. Grupul din Europa de Nord a fost întâmpinat de Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostomos, Mitropolit de Patras, iubitor al sfinților și prieten al românilor. Atât Înlatltpreasfințitul Mitropolit Hrisostomos, cât și Preasfințitul Episcop Macarie au scos în evidență comuniunea care se înnoiește între popoare și comunități prin Sfinții Bisericii dreptmăritoare, Apostolul Andrei fiind și ocrotitorul tinerei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostomos a evocat cu bucurie evenimentul aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei de anul trecut, din toamnă, în Patriarhia Română, la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pelerinii au participat la slujba vecerniei în catedrala veche din Patras, unde s-au închinat la locul martiriului și la mormântul Sfântului Apostol Andrei, împărășindu-se apoi din aghiasma care curge lin din izvorul Sfântului Andrei, aflat la demisolul bisericii.

Duminică, 24 iunie 2012, pelerinii au ajuns la Mănăstirea Kato Xenia, unde se păstrează un fragment din cinstitul brâu al Maicii Domnului. Tot în această mănăstire de maici din Mitropolia Dimitriadei, se păstrează şi o preţioasă icoană, făcătoare de minuni, de la care vine şi numele mănăstirii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ignatios al Dimitriadei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească. Fiind Praznicul Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a referit la cel de-al doilea mijlocitor al creștinilor, după Maica Domnului, la Sfântul Ioan Botezătorul, Prietenul Mirelui Bisericii, mulțumind tuturor pentru frumoasa primire și găzduire.

Articol preluat de pe basilica.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments