O căpușă uriașă a fost descoperită în Suedia. Insecta din specia Hyalomma ajunge până la trei centimetri și poate transmite boli grave la om. Aceasta a fost descoperită în premieră în această țară, a anunțat postul național de radio din Suedia.

Hyalomma este un gen de căpuşe cu corpul tare, comun în Asia, Europa sau Africa de Nord, dar şi în Africa de Sud. Potrivit cercetătorului Giulio Grandi, insecta poate fi purtătoare a virusului febrei hemoragice, notează Agerpres.ro.

„Sunt foarte rapide şi au un comportament de vânător astfel că nu îşi aşteaptă prada ci caută în mod activ o gazdă pentru a o ataca. Când sunt pline cu sânge pot ajunge la lungimi de doi sau trei centimetri. Acestea sunt căpuşe gigantice”, a declarat Grandi pentru postul suedez de radio.

Institutul de medicină veterinară din Suedia desfășoară de câţiva ani un proiect de cercetare pentru a a descoperi mai multe informaţii despre modul în care schimbările climatice influenţează bolile infecţioase.

În acest scop, institutul a solicitat publicului să trimită exemplare de căpuşe, vii sau moarte, şi a primit până în prezent circa 2.000 de specimene.

În luna august, trei exemplare adulte de căpuşă Hyalomma au fost trimise la sediul institutului din zonele Landskrona (sud), Nykoping (sud-est) şi Koppom (sud-vest).

Căpuşa gigantică nu a mai fost anterior observată în Suedia şi, potrivit unei teorii, cele descoperite luna aceasta ar fi ajuns în această ţară odată cu păsările migratoare.

„Există dovezi solide potrivit cărora în nordul îndepărtat şi în regiunea montană din nordul Suediei există mai multe căpuşe decât s-a crezut anterior”, a susţinut Ann Albihn, profesor asociat în cadrul institutului şi cadru didactic la Universitatea de ştiinţe agronomice din Suedia.

Specialiștii spun că riscul de a contracta febra hemoragică în urma muşcăturii căpuşei Hyalomma este foarte mic, la fel ca şi posibilitatea ca acest gen să se stabilească în Suedia în perioada apropiată.

Libertatea

Comentati folosind contul Facebook

comments