Agentia de evaluare Moody’s Investors Service a scazut cu una sau doua trepte notele a patru mari institutii financiare scandinave, evocand drept argument randamentul redus si dependenta de pietele de refinantare.

Printre bancile al caror calificativ a fost retrogradat se numara Nordea Bank si Svenska Handelbanken (la Aa3), precum si banca agricola Landshypotek (la Baa2). Moody’s a precizat ca respectivele structuri au de suferit de pe urma dependentei de pietele de refinantare, chiar daca accesul lor la pietele de capital nu a intampinat probleme in ultimii ani.

Expertii agentiei americane au vorbit, de asemenea, de un randament modest al bancilor sanctionate, pe fondul concurentei feroce de pe piete, precum si de riscurile legate de calitatea activelor din cauza crizei din Europa .

Moody’s a degradat cu o treapta si ratingul bancii norvegiana DNB Bank, coborata la la A1. Chiar si asa, aceasta institutie ramane printre cele mai bine notate din Europa , gratie calitatii activelor sale si a randamentului ridicat.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments