Magazinele și restaurantele din Suedia nu mai acceptă plata cash. În magazinele şi restaurantele din Suedia nu mai sunt acceptate plăţile în numerar, în timp ce tranzacţiile s-au mutat în mediul online şi pe dispozitivele mobile.
Cu toate acestea, autorităţile suedeze, care între timp pregătesc populaţia în cazul unui război, sunt îngrijorate de ritmul rapid în care are loc acest transfer și efectuează o analiză extinsă a legislaţiei bancare, acordând o atenţie specială tendinţei de scădere a plăţilor în numerar. În acest sens, un raport interimar este aşteptat în această vară, potrivit Bloomberg.

”Dacă această tendinţă de dispariţie a numerarului are loc prea rapid, va fi dificil să menţinem infrastructura de operare a numerarului”, a declarat Mats Dillen, şeful comisiei parlamentare de evaluare a acestei probleme, care a refuzat să ofere detalii referitoare la tipul de propuneri care ar putea fi incluse în raport.”Am putea intra pe o spirală negativă, care poate pune în pericol infrastructura pentru numerar. Analizăm cu atenţie acest tip de probleme”, a mai spus Dillen.

De altfel, cele mai multe sucursale bancare din această ţară au renunţat să mai lucreze cu numerar, Suedia fiind considerata statul cu cel mai scăzut volum al tranzacţiilor în numerar din lume.Multe magazine, muzee şi restaurante acceptă în prezent doar plăţi cu cardul sau prin dispozitive mobile. La noi, în schimb, plata cu cardul ar putea să nu mai fie obligatorie în magazinele mici cu cifră de afaceri sub 50.000 de euro.

Dar, ca și în România, unde suntem îndemnați să efectuăm plăți cu ajutorul cardului bancar, dezavantajul îl constituie faptul că mulţi oameni, în special vârstnici, nu au acces la tehnologia digitală sau nu sunt obișnuiți s-o folosească.În acest context, guvernatorul băncii centrale, Riksbank, Stefan Ingves, a spus că Suedia ar trebui să ia în considerare obligarea băncilor de a oferi numerar clienţilor.Mai mult, banca centrală analizează dacă este nevoie de o formă oficială de monedă virtuală, o e-coroană, moneda națională fiind coroana suedeză, care ar funcţiona ca o completare pentru numerar, nu ca un înlocuitor complet.

Libertatea

Comentati folosind contul Facebook

comments