Lobby suedez pentru investitii in Roman
Ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcén, va face lobby pentru reabilitarea Casei Memoriale Celibidache și pentru transformarea fostului Spital Vechi într-un centru de îngrijiri paleative. Ambasadorul s-a arătat, însă, rezervat în ce privește posibilitatea găsirii unor finanțări care să ofere celor două imobile funcționalitatea propusă de municipalitatea romașcană.
Luni, municipiul Roman a primit vizita unor oaspeți deosebiți: ambasadorul Suediei la București, Anders Bengtcén, și ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduța Matache. Excelențele Lor au ajuns la Roman în jurul orei 19, după o vizită în municipiul Iași. După îndelungi discuții cu președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, cu prefectul de Neamț Ilie Haralambie Mitea și cu viceprimarul Romanului, Lucian Micu, cei doi ambasadori au făcut publice concluziile vizitei efectuate la Iași, apoi au abordat subiectul investițiilor ce ar putea fi realizate la Roman, cu sprijin suedez. Reprezentanții municipalității au propus celor doi ambasadori reabilitarea Casei Memoriale Sergiu Celibidache și a fostului Spital Vechi, în scopul transformării acestui imobil într-un centru de îngrijiri paleative.
“Este o onoare pentru noi să primim vizita unor astfel de oaspeți de seamă și sper că, urmare a acestei vizite, să găsim căi de colaborare pe toate planurile, în special în domeniul economic și cel cultural. Am discutat cu ambasadorii faptul că acesta este anul ce marchează, la propunerea UNESCO, centenarul Sergiu Celibidache, sărbătorit în întreaga Europă. Romanul este orașul natal al compozitorului Sergiu Celibidache și, în consecință, căutăm soluții de finanțare pentru reabilitarea Casei Memoriale Sergiu Celibidache și transformarea sa în muzeu”, a precizat președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.
Ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduța Matache, a precizat că a simțit că s-a întors acasă atunci cînd a trecut granița județului Neamț – Excelența Sa fiind născută la Piatra Neamț – și că este convinsă că vizita ambasadorului Suediei în județul nostru va conduce la identificarea unor proiecte care vor beneficia de sprijinul financiar și de expertiza suedeză. “Ambasadorii fac foarte rar vizite împreună, deci această vizită arată că interesele celor două țări coincid. Românii au foarte mult din ceea ce suedezii au nevoie, și invers, deci aceasta este o experiență complementară și bine venită. Președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, a discutat despre personalitatea marelui Sergiu Celibidache. Cred că noi, românii, nu sîntem suficient de mîndri de el. Cînd am ajuns în Suedia, mi-am dat seama că toți cei de acolo auziseră de compozitorul român Sergiu Celibidache, pentru că acesta, în cei șase ani pe care i-a petrecut la Stockholm, a pus bazele orchestrei simfonice din capitala Suediei, iar cea mai mare sală de concerte din acest oraș onorează în fiecare an memoria lui Sergiu Celibidache și are basorelief dedicat lui, pe frontispiciu. Sper că vom cinsti memoria compozitorului și prin renovarea casei memoriale de la Roman. Vom încerca să identificăm, împreună, o soluție în acest sens”, a spus Răduța Matache.
Nu la fel de optimist s-a arătat a fi ambasadorul Suediei în România, Anders Bengtcén. Acesta a precizat că a remarcat potențialul imens al municipiului Iași în domeniul informaticii, dar și potențialul județului Neamț în domeniul agriculturii. În ce privește soarta Casei Celibidache, Anders Bengtcén a susținut că, deși nu poate identifica o sursă de finanțare clară pentru reabilitarea acestui imobil, este sigur că Sergiu Celibidache se află “în sufletul suedezilor”: “E adevărat că, alături de ambasadoarea României, eu am muncit foarte mult în ultimii ani pentru a găsi domenii specifice în care cele două țări ar putea lucra împreună. Acesta este motivul pentru care azi sîntem aici în Neamț și pentru care am vizitat județul Iași. O concluzie trasă după vizita în județul Iași este aceea că zona are un mare potențial în domeniul informaticii, putînd atrage investiții ale unor corporații din Suedia. Pe de altă parte, mi-aș dori ca pe rafturile supermarketurilor din Suedia să existe cît mai multe produse agricole din Neamț. Aveți multe produse bune de acest gen, dar ele nu sînt cunoscute bine în afara României. În ce privește soarta Casei Memoriale Celibidache, pot afirma că muzicianul a deschis unei generații întregi de suedezi gustul spre muzica clasică. Nu pot spune o variantă concretă de finanțare suedeză pentru susținerea reabilitării casei memorale, dar pot garanta că Sergiu Celibidache are un loc special în sufletul suedezilor”, a precizat Anders Bengtcén.
Cei doi ambasadori au vizionat o prezentare foto și video a municipiului, apoi au vizitat Casa Memorială Sergiu Celibidache și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, discutînd pe tema unei potențiale investiții suedeze în reabilitarea fostului Spital Vechi și transformarea sa într-un centru de îngrijri paleative unic în Moldova. “Am explicat Excelențelor Lor intenția administrației locale și a Arhiepiscopiei de a reabilita Spitalul Vechi și a-l transforma într-un centru de îngrijiri paleative, după ample intervenții la structura de rezistență a imobilului. În principiu, ambasadorul Suediei și-a anunțat intenția de a oferi sprijin pentru ambele proiecte propuse – reabilitarea Casei Celibidache și reabilitarea Spitalului Vechi. Sprijinul va consta în lobby pe lîngă potențiali investitori suedezi”, a precizat viceprimarul Lucian Micu.
La Centrul Eparhial de la Roman, cele două personalități, însoțite de reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, au fost primite de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. După ce au vizitat Catedrala Arhiepiscopală și muzeele aflate în incinta Centrului Eparhial, distinșilor oaspeți le-a fost prezentată de către Preasfințitul Părinte Episcop importanța istorică a acestui centrul eparhial, un simbol al valorilor perene ale poporului român. “De asemenea, Preasfinția Sa a făcut cunoscute proiectele social-filantropice pe care Eparhia noastră le derulează sau și-a propus să le deruleze, luîndu-se în considerare posibilitatea găsirii unor parteneri externi interesați să colaboreze cu Biserica în vederea dezvoltării acestora. Totodată, Preasfințitul Ioachim a prezentat oaspeților proiectele Centrului Eparhial cu privire la conservarea și protejarea patrimoniului cultural bisericesc pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului îl deține. La finalul întîlnirii, Preasfinția Sa și-a manifestat speranța că, în viitor, se vor putea realiza parteneriate între instituția Bisericii și instituții din Suedia, menite a susține Eparhia noastră atît în proiectele și programele cultural-patrimoniale bisericești, cît și cele social-filantropice”, a precizat preot Constantin Gherasim, purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Articol preluat de pe ZiarulDeRoman.ro
Lasă un răspuns