Iasul viseaza la infratirea cu Upsala 1Primarul viseaza la infratirea Iasului cu orasul suedez Uppsala. Pentru a transforma acest lucru in realitate este nevoie insa de mai multe demersuri, pentru ca diferenta dintre orasul nostru si localitatea suedeza este ca de la cer la pamant. Oricum, demnitari suedezi vor veni la Iasi in perioada 21-23 mai, pentru a vedea ce oportunitati de colaborare ofera orasul nostru.

O vizita facuta in Suedia saptamana trecuta l-a entuziasmat foarte mult pe primarul Gheorghe Nichita. Edilul s-a intors in urbea pe care o conduce incantat de cele vazute in strainatate, in special in Stockholm. Nichita este acum hotarat sa aplice in Iasi unele dintre lucrurile vazute in tara scandinava. Edilul nu a spus insa conditiile in care acestea ar putea deveni realizabile.

Gheorghe Nichita, primar Iasi: Au construit intr-o zona in care era poluare, afectata si apa, si golful de acolo, si lacul, si tot, 271 de hectare a pus municipalitatea la dispozitie, 271 de hectare. 4,5 miliarde de euro a costat proiectul, s-au creat 14.000 de locuinte, 900 de milioane de euro a pus Primaria, 200 de milioane Guvernul, restul privatii. Primaria a avut rolul de antreprenor, de a crea facilitati, un oras nou, un cartier nou, care se bazeaza in mare parte pe ceea ce inseamna sistem ecologic.

Iasul viseaza la infratirea cu Upsala 2Probabilitatea ca la Iasi sa devina realitate o astfel de zona este infima, in conditiile in care bugetul Primariei nu poate acoperi nici cheltuielile actuale ale orasului. Pe de alta parte, primarul a vorbit si despre o posibila infratire cu orasul suedez Uppsala. Singurul lucru in comun cu aceasta localitate este existenta in ambele orase a unor centre tehnologice. Cel din Uppsala, insa, este functional si atrage anual sute de milioane de euro, pe cand cel din Iasi nici macar nu a fost construit.

Gheorghe Nichita, primar Iasi: Sa speram ca vom gasi o formula juridica si financiara pentru colaborare cu acest centru din Upsala incat specialisti de acolo sa conduca procesul de punere in functiune a centrului regional si e posibil sa gasim o solutie europeana pentru a implementa acest centru regional de la Iasi.

Pana sa vina insa specialistii suedezi la Iasi si pana la o posibila infratire, mai intai vor sosi diplomatii pentru a vedea daca au cu cine si in ce domeniu sa colaboreze cu autoritatile si firmele din orasul nostru. Pe de alta parte, un beneficiu vor avea si angajati ai Primariei, care vor fi trimisi in Suedia intr-un schimb de experienta.

Articol preluat de pe  http://www.telem.ro/telem/

Comentati folosind contul Facebook

comments