Ambasadorii sunt cunoscuti pentru delicatetea cu care abordeaza intalnirile cu oficialii altor tari si pentru respectarea traditiilor locale.

Noul reprezentant al Suediei in Iran a starnit un mic scandal diplomatic dupa ce a fost acuzat ca l-a insultat pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad, stand picior peste picior si cu talpile pantofilor expuse.

Peter Tejler a fost caracterizat drept „nediplomatic si foarte nepoliticos” dupa intalnirea pe care a avut-o cu liderul de la Teheran, prin care-si prezenta scrisoarea de acreditare.

Pozitia adoptata de prospatul ambasador in Iran este contrara cutumelor din multe tari musulmane, care considera ca pantofii sunt „murdari” deoarece sunt „cel mai aproape de pamant, cel mai aproape de diavol si foarte departe de Allah”, explica un profesor universitar din Florida.

Gestul suedezului se pare ca l-a iritat pe presedintele Ahmadineja, care a raspuns la „impolitetea interlocutorului sau” in aceeasi maniera in care a fost tratat, noteaza agentia Asiran. Ambasada suedeza de la Teheran a confirmat ceremonia de prezentare a scrisorii de acreditare, dar nu a comentat gafa lui Tejler.

In multe state islamiste, expunerea talpilor de la pantofi, in fata unor oficiali de rang inalt, poate aduce o pedeapsa cu inchisoarea pentru „nesabuitul” faptas al acestui gest.

De multe ori, protestarii din timpul revolutiei din lumea araba, au aruncat cu pantofii in liderii lor sau au folosit tocul pantofilor pentru a distruge portrete ale acestora.

Jurnalistul irakian Muntadhar al-Zaidi a aruncat cu pantofii sai spre fostul presedinte american, George W Bush, pentru a condamna actiunile militare ale Statelor Unite din Irak.

Incidentul a avut loc in cadrul unei conferinte de presa a liderului de la Washington, la Bagdad, in anul 2008.

Articol preluat de pe InProfunzime.Md

Comentati folosind contul Facebook

comments