Anders Aslund, economist suedezAnders Aslund, cunoscut economist suedez cu un interes deosebit pentru statele în tranziţie din fostul lagăr comunist a călătorit recent în Republica Moldova de unde a revenit cu impresia că ademenirea ţării într-o uniune vamală estică sub controlul Rusiei ar fi păguboasă.

Într-un interviu citat de postul de radio Europa Liberă Anders Aslund susţine că Uniunea Europeană ar trebui să promoveze Moldova în grupul celor din Balcani cărora le-a promis aderarea.

„Nu văd de ce Moldova ar trebui să fie tratată mai rău decât ţările din fosta Iugoslavie. De fapt, este mai firesc şi are mai mult sens să fie considerată ca o ţară din Balcani, decât ca o ţară post-sovietică”, afirmă economistul suedez.

Anders Aslund crede că „cel mai important lucru este să fie mai simplu pentru moldoveni să călătorească, pentru că este un număr atât de mare deja de moldoveni care lucrează în Uniunea Europeană – legal sau ilegal. Este esenţial ca aceşti oameni să călătorească încoace şi încolo, să-şi menţină relaţiile de familie, şi să ştie că se pot întoarce în Moldova fără să le fie teamă că nu vor mai putea pleca înapoi la muncă afară. Cred aşadar că un regim liber de vize şi migraţia sunt foarte importante. Uniunea Europeană şi-a deschis treptat pieţele muncii şi când va intra în vigoare în totalitate acest acord de comerţ liber anul viitor, va fi şi un foarte bun motiv pentru investitori să vină în Moldova. Este uimitor cât de puţine investiţii străine sunt acum în Moldova.”, mai constată expertul.

Referindu-se la relaţia cu Moscova el spune că de fapt, ceea ce face Rusia cu Moldova este o politică ostilă: „vorbim despre discriminare comercială, agresiunea Gazpromului, sprijinul Rusiei pentru Partidul Comunist, politica Bisericii Ortodoxe Ruse care este împotriva integrării europene a Moldovei, presiunea guvernului Rusiei pentru a face Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan şi, bineînţeles, controlul armatei ruse asupra Transnistriei”.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments