Printre satele invecinate ale Peninsulei Malay, situata in sud-estul Asiei, lingvistii au descoperit o limba necunoscuta anterior, scrie iflscience.com. Limba, numita Jedek, este vorbita doar de aproximativ 280 de persoane.

Limba, numita Jedek, este vorbita doar de aproximativ 280 de persoane, care traiesc de-a lungul raului Pergau din Sungai Rual. In afara zonei, limba este considerata a fi complet nedocumentata.

Societatea lor este considerabil mai ingaduitoare fata de egalitatea dintre sexe decat societatile occidentale. Violenta nu exista, iar concurenta intre copii este complet descurajata. Acest lucru se reflecta si in limba folosita. De exemplu, nu exista verbe indigene care sa denote proprietatea – fie ca este vorba despre a imprumuta, a fura, a cumpara sau a vinde – si exista multe cuvinte care semnifica cooperarea, schimbul sau impartirea lucrurilor cu ceilalti.

Niclas Burenhult si Joanne Yager, lingvisti la Univeritatea Lund din Suedia, au descoperit aceasta limba in timp ce studiau limba Jahai din aceeasi zona.

Desi o multime de oameni au vizitat si au studiat anterior aceasta societate, limba nu a fost observata. Studiul celor doi lingvisti este publicat in revista „Tipologia lingvistica”.

HotNews

Comentati folosind contul Facebook

comments