http://www.ashdodcafe.com/wp-content/uploads/2012/01/the-girl-with-the-dragon-tattoo21.jpgNu am căutat informaţia pentru că n-aş fi putut să dorm noaptea altfel, ci s-a întâmplat să aflu de pe Twitter şi mi s-a părut interesant cum o ţară cu jumătate din populaţia României are un buget de 4 ori mai mare decât noi pentru sprijinirea cinematografiei.

Majoritatea filmelor suedeze ce rulează în cinematografele din Suedia au primit finanţare din partea Institutului Suedez al Cinematografiei (Svenska Filminstitutet). Anul trecut 100 de astfel de filme au primit fonduri de la această instituţie (21 de filme de lung metraj, 16 documentare şi 63 de scurtmetraje). Finanţările sunt oferite prin 5 comisii – două pentru lungmetraje, una pentru documentare, una pentru filme pentru copii şi încă una pentru scurtmetraje iar bugetul anual al Svenska Filminstitutet pentru sprijinirea producţiilor suedeze este de 30 de milioane de euro. În medie, un lungmetraj obţine 35% din suma necesară producţiei. Svenska Filminstitutet primeşte banii pe care să-i acorde regizorilor şi producătorilor de la Guvern şi dintr-o taxă de 10% din valoarea fiecărui bilet la cinema vândut în Suedia. Taxa de 10% din valoarea unui bilet la cinema este vărsată în conturile Institutului încă din 1963.

În partea cealaltă a Europei, la noi, Centrul Naţional al Cinematografiei a avut un buget de 6.9 milioane de euro anul trecut. Banii nu au venit de la Guvernul României ci din surse extrabugetare. În 2011, CNC a finanţat 11 lungmetraje şi 13 documentare, scurtmetraje sau animaţii.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments