http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/66/65/d63bc26b.jpgMinistrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni, 13 mai 2013, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Suediei, întrevederi cu ministrul suedez pentru afaceri europene, Birgitta Ohlsson şi cu ministrul suedez al apărării, Karin Enström.

În cadrul discuţiilor cu ministrul Ohlson au fost abordate subiecte de interes comun ale agendei europene, cei doi miniştri convenind să consolideze coordonarea între cele două state la nivel european, pe fondul constatării unei viziuni asemănătoare asupra viitorului UE şi a necesităţii prezervării valorilor sale fundamentale în contextul actual marcat de provocări de natură economică şi instituţională.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen, libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi protecţia valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. În acest context, a fost reiterată poziţia comună cu privire la necesitatea respectării depline a libertăţii de circulaţie în cadrul UE, element fundamental al procesului de integrare europeană. De asemenea, a fost reiterată preocuparea comună faţă de orice demers care ar putea afecta libertatea de circulaţie în cadrul UE, inclusiv faţă de tendinţele populiste şi xenofobe în creştere, care pun în discuţie principii fundamentale şi realizări emblematice ale UE.

Cei doi miniştri au manifestat susţinere pentru iniţiativele la nivel UE menite să contribuie la respectarea statului de drept şi la protecţia valorilor fundamentale europene, pentru mai multă transparenţă în relaţia cu cetăţenii europeni şi, implicit, pentru consolidarea ataşamentului acestora faţă de proiectul european.

Discuţiile cu ministrul apărării, Karin Enström, au oferit ocazia unui schimb de opinii cu privire la cooperarea militară, în contextul în care Suedia, deşi nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, participă activ la Parteneriatul pentru Pace al NATO şi este un important contributor la misiunile ONU şi UE de menţinere a păcii.

Pe fondul unei cooperări foarte bune în plan politic şi militar între România şi Suedia, cei doi demnitari au explorat potenţialul de aprofundare a acestora în contextul participării comune la misiunile internaţionale. Au analizat situaţia actuală din Afganistan în contextul participării celor două state la misiunea ISAF. De asemenea, cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la subiecte precum apărarea antirachetă şi cooperarea transatlantică.

Ministrul Titus Corlăţean a transmis interesul părţii române pentru dezvoltarea cooperării în domeniile învăţământului militar şi instruirii personalului militar ce acţionează în cadrul misiunilor de menţinere a păcii şi de combatere a  terorismului, domenii în care Suedia are o vastă experienţă.

Preluat de pe http://www.mae.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments