Un nou centru pentru vizitatori din oraşul suedez Lund utilizează forme de faţadă îmbrăcate în alamă pentru a lega clădirile dispersate existente şi pentru a regenera piaţa care deserveşte catedrala din secolul al 12-lea. 

Designul arhitectului Carmen Izquierdo – dezvoltat dintr-un proiect câştigător – este centrat pe o intervenţie contemporană din alamă şi sticlă, şerpuind printre mai multe clădiri vechi, legându-le la schema completă. Deschiderea spre strada Kyrkogatan include o copertină din alamă, continuând pur şi simplu planul acoperişului clădirii adiacente, formând o curte pentru intrare. Clădirea continuă înapoi spre Kungsgatan, apoi se extinde spre catedrală, cu o formă expresivă – auditoriul – terminată cu o fereastră ca o pâlnie, care se înalţă simbolic până la turnurile istorice.

O adăugare la stratele istorice

Carmen Izquierdo a spus: “Viziunea a fost de a crea o clădire modernă, ​​care adaugă un nou strat la straturile istorice care alcătuiesc centrul oraşului Lund. Noua clădire se străduieşte să se integreze în mediul orăşenesc într-un mod natural, prin conformarea la scara şi la liniile clădirilor existente. Motto-ul proiectului câştigător a fost “Portal şi Atrium”, şi ambiţiile propunerii iniţiale sunt urmate de un program complet nou în designul final.”

În interior, spaţiul dominant este lobby-ul de la intrare, care poate fi accesat şi dinspre piaţa catedralei şi dinspre Kungsgatan. Cu atriumul de înălţime dublă, serveşte ca un loc de întâlnire, fiind utilizat pentru recepţii, expoziţii şi degustări, cu vedere spre birourile de la etajul superior. Aici, masivitatea pereţilor din beton cu relieful asemănător cofrajului de scândură, intră în contrast cu deschiderea creată de partiţiile din sticlă. Auditoriul expresiv este conceput ca un spaţiu unic, cu fereastra distinctivă în formă de pâlnie trapezoidală care încadrează vederea spre turlele catedralei.

Un portal pentru vizitatori

Carmen Izquierdo a mai adăugat: “Clădirea creează interesante spaţii exterioare şi interioare secvenţiale şi va fi o poartă de acces pentru vizitatorii catedralei şi un forum pentru studii aprofundate şi discuţii. Noua clădire are un design simplu dar expresiv, care intră în contact cu mediul orăşenesc prin unghiurile şi planurile înclinate ale ei. Alama a fost aleasă pentru suprafața exterioară a noii clădiri ca un material natural, care oferă un înveliș bogat, vibrant. Cu trecerea timpului materialul se îmblânzeşte şi se contopeşte cu mediul urban.”

În starea ei nouă, strălucitoare, clădirea iese în evidență şi provoacă o reacţie de la vizitatori, dar – cum culoarea alamei devine închisă în primii ani – va dobândi o calitate mult mai subtilă, atemporală. Dinamismul clădirii pe amplasament duce la o reuşită conservare a elementelor istorice importante, în timp ce crează noi perspective. Sunt generate de asemenea spaţii publice mai intime şi variate în jurul şi în interiorul centrului pentru vizitatori. La deschiderea din anul trecut, Episcopul Antje Jackelén a descris pe bună dreptate noua clădire ca o “îmbrăţişare extinsă a catedralei”.

Articol preluat de AICI, loc unde puteti vedea si alte poze

Comentati folosind contul Facebook

comments