TeliaSonera, cel mai mare operator telecom din Suedia, va concedia 2.000 de angajaţi, reprezentând 7% din total, din cauza vânzărilor în scădere şi competiţiei tot mai dure de pe pieţele nordice, care au condus la un profit sub estimările analiştilor în trimestrul al treilea, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Compania vrea să-şi scadă astfel cheltuielile, în următorii doi ani, cu 2 miliarde coroane suedeze, echivalentul a aproximativ 300 milioane dolari SUA.

Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 6,3% în trimestrul al treilea, la 9,26 miliarde coroane (1,4 miliarde de dolari), potrivit unui comunicat transmis miercuri de TeliaSonera. Media estimărilor analiştilor indica un rezultat de 9,42 miliarde coroane.

Vânzările companiei au scăzut în trimestrul al treilea cu 3,2%, la 25,8 miliarde coroane (3,9 miliarde dolari), iar profitul net a coborât cu 1,2%, la 4,8 miliarde coroane (circa 725 milioane dolari).

Compania obţine peste 60% din venituri în regiunea nordică a Europei, unde se confruntă cu încetinirea creşterii şi cu o concurenţă tot mai dură pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii mobile.

TeliaSonera mai are operaţiuni în Turcia, Rusia şi câteva state foste sovietice, unde reuşeşte creşteri de două cifre, notează Bloomberg.

Compania este unul dintre cei mai eficienţi operatori telecom din Europa , cu vânzări pe angajat de 566.369 dolari în 2011 , faţă de 347.332 dolari pe angajat în cazul Deutsche Telekom (T-Mobile), respectiv 380.854 dolari pe angajat în cazul France Telecom (Orange).

TeliaSonera este unul dintre acţionarii principali ai grupului rus MegaFon, cel mai mare operator din Rusia, cu o participaţie de 35,6%. Compania suedeză îşi va reduce participaţia odată cu listarea MegaFon la bursă.

Articol preluat de pe IncomeMagazine.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments