Potrivit eurodeputatei suedeze Marit Paulsen de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, “nu există îndeajuns de multă presiune asupra statelor membre pentru ca acestea să pună în aplicare regulile UE privind bunăstarea animalelor”.
  

 În cadrul unui raport, aceasta propune o monitorizarea mai strictă a implementării.
Redăm în cele ce urmează un interviu cu eurodeputata suedeză publicat pe site-ul Parlamentului European:

 

” – Propuneţi o strategie comună pentru bunăstarea animalelor în UE. Cât de bine avem grijă de animale?

– Cu siguranţă nu suntem cei mai buni. Cam o treime din state fac bine acest lucru. Apoi există o secţiune de mijloc în care lucrurile variază de la fermă la fermă, dar în care întregul sistem este sprijinit, din păcate, de antibiotice. Acum, doar Suedia şi Danemarca înregistrează precis folosirea antibioticelor – care au un impact mare asupra sănătăţii publice.

Apoi, sunt statele care habar nu au despre ce vorbim. De aceea încercăm acum să construim o fundaţie. În momentul de faţă, nu avem decât câteva reguli răzleţe. Avem nevoie de o definiţie comună: ce este bunăstarea animalelor? Pe aceasta vor construi directivele. Această definiţie ar putea fi decisivă, deoarece comerţul liber devine din ce în ce mai important în agricultură, iar SUA, Canada şi Australia sunt acum în avangarda dezbaterii privind bunăstarea animalelor.

 

– Iau în considerare oamenii bunăstarea animalelor în supermarket?

– Doar 15-20% cumpără în modul în care pretind că o fac. Oamenii încă mai consideră că au găsit un chilipir când găsesc în supermarket muşchi de porc cu 3 euro. Se simt bine. Dar ce viaţă îşi imaginează ei că a avut acel porc – şi cu ce preţ?

– Propuneţi „repere juridice“ pentru facilitarea implementării. De ce sunt acestea necesare?

– Să luăm directiva găinilor pentru ouă: este veche de 12 ani. În statele noi este implementată de 8 ani, dar acestea ştiau despre ce este vorba când au aderat şi au fost de acord. Mâinile Comisiei Europene au fost legate până în ianuarie 2012 şi toată lumea şi-a permis să o ignore. În cadrul unei restructurări costisitoare şi al unei lungi perioade de tranziţie, cred că sunt necesare câteva repere juridice.

Care să nu dea Comisiei dreptul de a aduce statele în instanţă, ci dreptul de a verifica: câte cuşti noi aveţi? Ce acţiuni plănuiţi pe următorii 2-3 ani? Câteodată, este bine să arăţi cu degetul statele membre. Acest lucru readuce în atenţie problemele.

 

– Exemple negative?

– Exact. Şi acest lucru nu este necesar doar în legislaţia privind bunăstarea animalelor. Dacă se aprobă, sper că reperele juridice vor deveni standard pentru toate legile UE cu o perioadă lungă de implementare”.

Articol preluat de pe informatia-zilei.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments