Avertisment dur al serviciului siguranţei statului din Suedia: Posibil amestec al unor puteri străine în alegerile din septembrie
Campania pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în septembrie în Suedia riscă să fie ţinta unui amestec din partea unor puteri străine, a avertizat joi serviciul siguranţei statului, Sapo (poliţia de securitate), care a făcut apel la alegători să adopte o poziţie critică faţă de informaţiile de pe reţelele sociale, relatează agenţia DPA.
Potrivit Sapo, situaţia din domeniul securităţii s-a deteriorat, iar ameninţările cu care se confruntă Suedia sunt mai mari faţă de acum mulţi ani în urmă. „Suntem în aceeaşi situaţie ca restul Europei, este îngrijorător”, a declarat Charlotte von Essen, director interimar al Sapo, în cadrul prezentării raportului anual al serviciului.
În perspectiva scrutinului din septembrie, Sapo a subliniat potenţialele ameninţări în acest domeniu. Charlotte von Essen a spus că tentativele se vor axa probabil pe dezinformare sau pe atacuri cibernetice. În opinia Sapo, Rusia reprezintă „principala ameninţare în domeniul informaţiilor pentru Suedia”, în principal din cauza vecinătăţii geografice cu Suedia şi a cooperării acesteia cu NATO. „Considerăm că vom avea un rezultat legitim al alegerilor”, a declarat Susanna Trehorning, şefa grupului Sapo însărcinat cu siguranţa alegerilor. Ea a descris sistemul electoral suedez ca fiind unul „robust”, precizând că voturile vor fi numărate manual.
La rândul său, Ahn-Za Hagstrom, analist, a declarat presei că va exista probabil o mai mare activitate a grupărilor de extrema dreaptă, inclusiv din partea celor care vor candida la alegeri. Ahn-Za Hagstrom a mai declarat că un discurs public mai agresiv, inclusiv pe reţelele sociale, ar putea spori tensiunile, conform Agerpres.
Raportul evidenţiază totodată o creştere a numărului de extremişti violenţi, în special islamişti, care trăiesc în Suedia, precizând că „numărul lor a ajuns de la sute la mii”. Documentul Sapo se referă de asemenea la prevenirea tentativelor de spionaj, precum şi a potenţialilor atacatori de tipul ”lupilor singuratici”. Atacul cu un camion ce a avut loc în urmă cu un an la Stockholm, soldat cu cinci morţi, constituie un exemplu de provocări în depistarea ”lupilor singuratici”.
Lasă un răspuns