Atlas vechi de sute de ani, furat în Suedia, regăsit după zece ani în Statele UniteUn atlas vechi de 415 ani, care a fost furat de la Biblioteca Regală a Suediei în urmă cu peste 10 ani, a fost regăsit în Statele Unite ale Americii şi restituit Suediei, a anunţat Gunilla Herdenberg, directoarea instituţiei, miercuri, la New York, informează AFP.

„Atlasul Wytfliet” realizat de cartograful belgian Cornelius van Wytfliet şi tipărit în 1597, a fost furat alături de alte 55 de cărţi rare, care nu au fost încă recuperate.

O galerie newyorkeză, după ce l-a cumpărat de la casa Sotheby’s, la Londra, l-a scos apoi la vânzare, în iunie 2011, au explicat reprezentanţii cabinetului de avocatură Herrick, Feinstein, angajat de conducerea bibliotecii suedeze cu scopul de a recupera atlasul.

Volumul se afla în posesia Bibliotecii Regale a Suediei de peste 300 de ani în momentul în care a fost furat.

„Nu am putea fi mai fericiţi decât acum, când această comoară naţională se va întoarce în sfârşit la ea acasă”, a declarat Gunilla Herdenberg, mulţumind tuturor persoanelor care au făcut posibilă reîntoarcerea în Suedia a acestui atlas, consacrat în întregime Americii de Sud şi Americii de Nord şi care conţine prima hartă a statului California.

Cele 56 de lucrări au fost furate între 1995 şi 2004 de directorul departamentului de manuscrise de la Biblioteca Regală a Suediei, Arius Burius. Acesta s-a sinucis în 2004, după ce şi-a mărturisit fapta, afirmă reprezentanţii cabinetului de avocatură.

După ce atlasul a fost redescoperit, galeria newyorkeză care l-a pus în vânzare l-a predat casei Sotheby’s din Londra. Casa de licitaţii l-a restituit apoi Bibliotecii Regale a Suediei.

Cele mai multe dintre cele 55 de cărţi furate odată cu atlasul au fost vândute la diverse licitaţii organizate de o casă germană la sfârşitul anilor 1990.

Articol preluat de pe antena3.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments