Asa cum bine se stie, tarile scandinave traiesc pe picior mare in privinta preturilor, iar turistii se holbeaza la greu facand calcule si comparatii.
Ciudat cum insa, desi amenzile in aceste zone reci europene iti gauresc buzunarele de nici nu apuci sa te desmeticesti, ele nu i-au facut pe scandinavi sa fie soferi mai buni ori macar cuminti

Iata referinte privind amenzile auto pentru zona scandinava, respectiv Suedia, Danemarca, Finlanda, si Norvegia.

Amenzi pentru depasirea vitezei legale cu pana la 40 km/h

In Suedia

In Danemarca, pentru toate zonele cu limita de viteza amenzile sunt calculate in functie de venitul anual al contravenientului.

In Finlanda, pentru toate zonele cu limita de viteza, amenzile de circulatie sunt in general stabilite in functie de doi factori:
– gravitatea abaterii și
– salariul contravenientului.
In fapt, ele sunt proportionale cu venitul net. Suma minima ce poate fi platita este de 130 de euro, insa nu exista si un prag maxim pentru depasirea limitelor cu mai mult de 20 km/h. Daca depasirea este mai mica de 20 km/h, atunci amenzile sunt fixe si variaza intre 45 euro si 80 de euro.
Pe de alta parte, daca limita de viteza este depasita cu mai mult de 20 km/h, atunci amenda se calculeaza astfel: din venitul net lunar se scad 250 de euro și ceea ce rezulta este impartit la 60. Aceasta suma reprezinta venitul mediu zilnic de care o persoana se poate lipsi. Suma rezultata din impartire este apoi inmultita cu un numar ce variaza intre 1 si 120, in functie de gravitatea faptei, acest lucru fiind stabilit de catre judecator.

Amenzi pentru depasirea vitezei legale cu peste 40 km/h

In Suedia

In Danemarca, pentru toate zonele cu limita de viteza, amenzile sunt calculate în functie de venitul anual al contravenientului.

In Finlanda, pentru toate zonele cu limita de viteza, amenzile de circulatie sunt, in general, stabilite in functie de cei doi factori: gravitatea abaterii si salariul contravenientului. In fapt, ele sunt proportionale cu venitul net. Suma minima ce poate fi platita este de 130 de euro, dar nu exista si un prag maxim pentru depasirea limitelor cu mai mult de 20 km/h.
Daca depasirea este mai mica de 20 km/h, atunci amenzile sunt fixe si variaza intre 45 euro si 80 euro.
Pe de alta parte, dacă limita de viteza este depasită cu mai mult de 20 km/h, atunci amenda se calculeaza astfel: din venitul net lunar se scad 250 de euro si ceea ce rezulta este impartit la 60. Aceasta suma reprezinta venitul mediu zilnic de care o persoana se poate lipsi. Suma rezultata din impartire este apoi inmultita cu un numar ce variaza intre 1 si 120, in functie de gravitatea faptei, acest lucru fiind stabilit de catre judecator.

In Norvegia amenzile de circulatie sunt aplicate astfel:

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments