Şeful celei mai mari organizaţii de homeschooling din Suedia, unde autorităţile au scos în afara legii acest tip de educaţie, şi-a părăsit ţara din cauza ameninţărilor, amenzilor și a citaţiilor la tribunal din partea guvernului suedez care vrea să fie singurul decident asupra educaţiei copiilor.

Conform unui raport din New American, o publicaţie a John Birch Society, şeful Asociaţiei Suedeze pentru Educaţia Acasă, Jonas Himmelstrand, şi-a mutat în secret familia în Insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei, care este în afara jurisdicţiei suedeze cu privire la legea educaţiei.

Deşi până acum a considerat că merită să stea şi să lupte pentru drepturile părinteşti de a decide ce tip de educaţie e cea mai bună pentru copii lor, Himmelstrand a decis că situaţia a devenit intolerabilă şi că este timpul să se alăture altor familii care au părăsit Suedia în ultimii ani, din acelaşi considerent.

În noiembrie, autorităţile şcolare l-au raportat pe Himmelstrand serviciilor sociale pentru că fiul lui de 7 ani nu a venit la şcoală. Himmelstrand, ca mulţi alţi părinţi, adepţi ai homeschoolingului din Suedia, a trebuit să dea explicaţii serviciilor sociale şi a primit o amendă de 26.000 de dolari.

Himmelstrand s-a dus la întâlnirea cu serviciile sociale singur, după ce s-a asigurat că familia lui e în siguranţă în Insulele Aland. El povesteşte că i-a întrebat pe oficiali dacă îi garantează că familia lui poate să trăiască în continuare în Suedia în siguranţă. Ei au spus că nu şi l-au îndemnat să părăsească ţara.

„Asta este hărţuire”, a spus Himmelstrand pentru New American. „Dar nu o să riscăm cu asta, nu poţi să ştii niciodată ce vor face autorităţile suedeze.”

În 2009, guvernul a luat un copil din sânul familiei şi l-a dat în grija serviciilor sociale, care l-au plasat într-o familie adoptivă, pentru că părinţii au ales să îi educe acasă. Timp de trei ani de zile copilul a locuit cu străini, iar părinţii au avut voie să îl vadă pentru o oră, la fiecare 5 săptămâni.

Două organizaţii mamut ale apărării drepturilor la homeschooling, Home School Legal Defense Association (HSLDA) şi Alliance Defense Fund (ADF) au dus cazul la CEDO, după ce Curtea Supremă din Suedia a respins şi ultimul apel al familiei.

Himmelstrand a declarat că nu vroia să ajungă în aceeşi situaţie. Împreună cu soţia lui şi-au şcolit cei trei copii acasă înainte ca autorităţile să le nege acest drept în 2008.

„Este foarte umilitor să fii forţat să îţi părăseşti ţara. Nu pot să cred că o ţară care îşi spune democrată poate să trateze oamenii în halul ăsta”, spune Himmelstrand, care a trebuit să îşi părăsească casa, prietenii şi mama în vârstă. Dar după ce au petrecut câteva zile în Insulele Aland şi-a dat seama sub ce presiune trăise familia lui până atunci:„ Suntem bine, suntem în siguranţă. Sunt multe lucruri frumoase aici şi nu vom mai suferi”, a povestit Himmelstrand.

Alături de Suedia şi Germania este o naţiune pe care multe familii au părăsit-o din cauza implicării guvernului în viața lor. Acum mai bine de un an de zileun judecător american a oferit azil în SUA familiei Romeike din Germania, motivând că ştia ce se va întâmpla cu familia dacă este obligată să se întoarcă în Europa.

Filiala din Statele Unite a Home School Legal Defense Association (HSLDA) spune despre situaţia din Suedia că este „un totalitarism în educaţie”.

Un studiu realizat de Universitatea Concordia, publicat în Canadian Journal of Behavioural Science, a ajuns la concluzia câ atâta timp cât homeschooling-ul se face după o structută curiculară bine determinată, le oferă copiilor un avantaj academic, faţă de cei care învaţă în şcoli publice.

Studiul a comparat 37 de elevi care sunt educaţi acasă, cu 37 de elevi care merg la şcoala publică. Fiecare copil a fost rugat să completeze un test, sub supravegherea echipei de cercetători, care să le evalueze cunoştinţele de scris, citit, aritmetică şi alte competențe. Rezultatele au fost clare: deşi copiii care mergeau la o şcoală publică au avut rezultate bune, cei educați acasă au obținut scoruri și mai bune la teste.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments