Academia suedeză a autorizat demisia efectivă a patru membri ai secției de literatură, care decernează premiul Nobel, în condițiile în care, inițial, acest statut era pe viață, relatează Mediafax, citând Le Figaro.

Academia suedeză este implicată într-un scandal sexual, care a izbucnit la sfârșitul anului 2017 și care a avut ca punct culminant decizia de a suspenda premiul Nobel pentru literatură de anul acesta.

În ultimele săptămâni, șase dintre cei 18 membri ai secției de literatură au anunțat că renunță la funcția lor. Alți doi membri nu mai participau de mult la ședințele secției, ceea ce a redus numărul acestora la zece.

Potrivit regulamentului academiei, sunt necesari cel puțin 12 membri activi pentru a putea alege noi membri.

Regele Carl Gustaf al XVI-lea , patronul Academiei suedeze, a anunțat pe 2 mai o modificare a regulamentului: membrii, aleși inițial pe viață, pot acum să demisioneze și să fie înlocuiți în timpul vieții.

„Lotta Lotass, Klas Östergren și Sara Stridsberg au anunțat că demisionează și au obținut imediat autorizația din partea Academiei suedeze”, a anunțat instituția într-un comunicat.

Cel de-al patrulea membru căruia i-a fost autorizată demisia, Kerstin Ekman, s-a retras în 1989, după ce Academia suedeză a refuzat să condamne fatwa emisă împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie.

Pe 4 mai, Academia suedeză a anunțat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâștiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunțat”, a declarat Anders Olsson, secretarul permanent al instituției, într-un comunicat.

Mai mult: HotNews

Comentati folosind contul Facebook

comments