6 lucruri inedite despre Suedia
A cincea ţară a Europei, ca mărime, Suedia ocupă jumătatea estică a Peninsulei Scandinave, pe care o împarte cu Norvegia. Golful Botnic separă Suedia de Finlanda, iar Marea Baltică înconjoară ţărmul sud-estic. Aproape 25% din suprafaţa ţării se află în Laponia, în interiorul Cercului Arctic.
Iată câteva lucruri interesante despre Suedia.
1. Capitala Suediei este un oraş-port, construit parţial pe 14 insule, care sunt legate între ele prin 50 de poduri. Centrul său este Gamla Stan, vechiul oraş, întemeiat în 1250. Străzile sale înguste, cu caldarâm, sunt pline de magazine tradiţionale, cu bunuri meşteşugăreşti şi cu antichităţi. Oraşul are peste 50 de muzee.
2. Cea mai mare parte a populaţiei reduse ca număr a Suediei trăieşte în sud, ducând o viaţă confortabilă, cu drepturi egale pentru toţi cerăţenii. Femeile reprezintă jumătate din forţa de muncă, ele împărţind îngrijirea copiilor cu bărbaţii. Suedezii au cea mai înaltă speranţă de viaţă din Europa, datorită dietei sănătoase şi a sistemului sanitar bine pus la punct.
3. Aproape jumătate din Suedia este acoperită de Inner Norrland, o regiune deluroasă, cu păduri dese de molid şi de pin şi peste 100.000 de lacuri. Nordul extrem de rece, muntos, include o parte din Laponia, pe care o împarte cu Finlanda, care alcătuieşte un sfert din suprafaţa Suediei. Lungile sale râuri iau naştere de la graniţa cu Norvegia şi curg printr-o mulţime de lacuri către Marea Baltică, generând în drumul lor curent electric. Cel mai mare lac al Suediei este Vanern, cu o suprafaţă de 5.584 km2.
4. Conservarea zonelor naturale este o problemă foarte importantă în Suedia, locuitorii fiind îngrijoraţi din cauza ploilor acide, care pot deteriora pădurea. Sarek, primul parc naţional al Europei, a fost înfiinţat în 1909, fiind cea mai mare suprafaţă protejată a continentului.
5. Mai puţin de 9% din teritoriu este cultivabil, însă mici zone din sudul fertil sunt folosite în cooperative pentru agricultură şi creşterea animalelor. Suedia este impădurită în proporţie de 70%, iar produsele din hârtie şi din lemn reprezintă 16% din bunurile de export. Ţara se situează pe un loc de frunte în producţia mondială de lemn de esenţă moale.
6. Laptele, carnea de vită şi de porc sunt principalele produse ale micului sector agricol. Mult mai puternic este sectorul industrial, cu doi mari reprezentanţi, Volvo şi Ericsson, care i-au adus Suediei reputaţia pentru designul deosebit şi pentru fiabilitate.
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns