Aproximativ 100 de muncitor sezonieri români au fost chemaţi în vestul Suediei pentru a culege mure. Ajunşi acolo, au fost plătiţi mai puţin decât li s-a promis şi au constatat că nici nu mai sunt fructe de cules. Angajatorul lor a găsit, în schimb, problema care stă la baza recoltei proaste: românii sunt „leneşi”. Din acest motiv, cei 100 de muncitori s-au reunite să protesteze.

Aproximativ 100 de români au fost angajaţi în oraşul Munkfors, din vestul Suediei, pentru a culege mure. Ei susţin că li s-au promis 60 de euro pentru 50 de kilograme de fructe de pădure culese pe zi.

Odată ajunşi în Suedia, plecare pentru care fiecare român a plătit câte 300 de euro, ei au constatat că nu mai sunt fructe de cules. Ba mai mult, au primit către 50 de euro pentru 70 de kilograme, în loc de 60 de euro pentru 50. Totodată, într-un sfârşit de săptămână, românii au reuşit să adune doar 20 de kilograme pe zi, în medie. Supăraţi că au fost minţiţi în privinţa condiţiilor de muncă şi de plată, românii din Munkfors s-au reunit, miercuri, să protesteze, scrie thelocal.se.

Nu mai sunt mure, aşa că de ce ne-au cerut să venim„, a afirmat purtătorul de cuvânt al grupului.

Proprietarul companiei Naturbemanning och Brygg AB care i-a angajat, Mika Riikonen, a spus în schimb că sunt „leneşi” pentru că că grupul de români este singurul care nu găseşte fructe, în condiţiile în care muncitorii thailandezi culege în medie 215 kilograme pe zi.

Şi sunt nişte leneşi, la drept vorbind„, a declarat Riikonen.

Cei aproximativ 100 de români au cerut şi ajutorul poliţiei locale din Munkfors, dar ofiţerii i-au informat că nu pot interveni atâta timp cât nu s-a întâmplat nimic de domeniul penal.

Naturbemanning och Brygg AB intenţionează să contacteze ambasada României joi, precum şi Kommunal union, iar vineri speră că protestatarii se vor putea întoarce acasă. „Apoi vom lua alţii de la aceeaşi agenţie. Dar de data aceasta le voi cere să le verifice mai întâi cazierul”, a declarat Mika Riikonen.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments