Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români din străinătate că perioada de înscriere în Registrul Electoral, pentru alegerile parlamentare din acest an, se încheie la data de 14 septembrie, orele 24:00 (ora locală a țării de reședință).

Astfel, cetățenii români care și-au stabilit domiciliul sau reședința în străinătate pot transmite solicitările de înscriere celei mai apropiate ambasade sau consulat al României pentru a putea vota prin corespondență sau pentru a solicita deschiderea unei secții de votare în localitatea de reședință sau în apropierea acesteia.

În acest fel, persoanele interesate vor putea beneficia de aceste noi opțiuni de exprimare a votului prevăzute de legislația electorală, putând să voteze în străinătate, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României, într-o manieră mai simplă, mai rapidă şi mai comodă, evitând aglomeraţia care ar putea să apară la unele secţii de votare din străinătate. Pentru aceasta, este necesară înscrierea prealabilă în Registrul Electoral, înscriere care se poate realiza astfel:

  • Se anexează copiile documentelor necesare: pentru cetățenii care și-au stabilit domiciliul în străinătate, copia pașaportului cu menţionarea statului de domiciliu, iar pentru cetățenii români care continuă să aibă domiciliul în România însă și-au stabilit reședința în străinătate, copia documentului românesc de identitate (carte de identitate sau pașaport) și copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Pe site-ul MAE este disponibilă lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf).

  • Se trimit prin e-mail, prin poştă sau se depun personal cererea de înscriere în Registrul Electoral şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă. Pentru a veni în sprijinul alegătorilor, începând din 5 septembrie 2016, legislația în vigoare (Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2016) permite transmiterea cererilor de înscriere (completate, semnate, datate și scanate) și prin e-mail.

În ceea ce privește adresele de e-mail puse la dispoziție de misiunile diplomatice pentru primirea documentelor în vederea înscrierii în Registrul electoral, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de web ale ambasadelor și consulatelor.

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

Comentati folosind contul Facebook

comments