http://cdn1.spiegel.de/images/image-213700-panoV9free-abcd.jpgAu facut pana la urma o lege sau ceva prin care sa gaseasca motive prin care sa faca controale la granita.

La Bruxelles, tarile membre Schengen au ajuns la un acord pentru a putea institui controale temporare la granita.

Acordul expune noile reguli pentru introducerea de controale in circumstante exceptionale si permite inspectii neanuntate pentru ca aceste controale sa nu fie impuse ilegal, scrie BBC, citat de Ziare.com.

Acordul Schengen le permite cetatenilor europeni sa calatoreasca liber, fara controlul pasapoartelor, in cele 22 de tari semnatare. Noul acord, negociat intre Comisia Europeana, Parlamentul European si guverne, va fi dezbatut in Parlament in iunie sau iulie. Acesta subliniaza ca impunerea de controale la granita trebuie sa fie ultima solutie.

Cazul exceptional in care un stat poate impune controale la granita este atunci cand se confrunta cu un risc serios la adresa securitatii sale. Controalele la granita pot fi instituite pentru maximum doi ani, in functie de tipul riscului.

In cazul unui atac terorist, acordul permite impunerea imediata de controale la granita pentru o perioada intre 10 zile si doua luni. Acordul contine si prevederea ca agentia de granita a UE, Frontex, sa verifice periodic felul in care sunt baplicate regulile.

Preluat de pe http://www.realitatea.net/

Comentati folosind contul Facebook

comments